<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Endelig lansert – blir 50 prosent dyrere

De første kundene har nettopp mottatt sin Cybertruck – og må antakelig bla opp langt mer enn Elon Musk først lovet.

Publisert 1. des. 2023 kl. 11.26
Oppdatert 1. des. 2023 klokken 12.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 527 ord
LANGT DYRERE: Noen få av Teslas sagnomsuste Cybertruck har nå blitt levert, fire år etter at bilen først ble presentert. Foto: Bloomberg

Det har gått ganske nøyaktig fire år siden Tesla-sjef Elon Musk presenterte selskapets første elektriske pickup – som slettes ikke ser ut som en hvilken som helst pickup.

Bilen, som bærer navnet Cybertruck, er laget i rustfritt stål og skal være ekstremt robust. Musk bedyret at vinduene var «uknuselige», for deretter å knuse dem med en stålkule under presentasjonen.

Nå er omsider de første Cybertruckene levert til de tålmodige kundene. Musk kom kjørende inn på en scene i Texas for å fortelle nyheten, noe som ble direktesendt på X.

– Av og til kommer det et produkt som er sjeldent, noe virkelig spesielt. Vi vil huske disse spesielle øyeblikkene, sa Musk til forsamlingen av fans og noen av de første eierne av bilen.

– Vi har en bil her som eksperter sa aldri ville bli laget. Jeg synes dette er vårt beste produkt.

Enormt prishopp

Da Tesla la frem tallene for tredje kvartal kom det frem at kun noen få Cybertrucker vil bli levert i år og neste år. Først i 2025 kommer de til å levere vesentlig flere.

Prisene vil starte på 60.990 dollar, noe som er 50 prosent mer enn Musk opprinnelig sa den ville koste tilbake i 2019, ifølge Reuters. I norske kroner tilsvarer startprisen rundt 650.000 kroner.

Over 1 million betalte 100 dollar for å reservere bilen da Tesla-sjefen sa at prisene ville ligge på rundt 40.000 dollar. Nå koster der 250 dollar å reservere den, ifølge Musk.

– Endelig vil fremtiden se ut som fremtiden, sier han.

FIRKANTET: Det er ikke mange myke kanter å spore på denne Teslaen. Foto: Bloomberg

Tesla-aksjen er ned rundt 1 prosent i Wall Street-førhandelen. Så langt i år har aksjekursen imidlertid steget over 90 prosent.

Stor forskjell mellom modellene

Pickupen kommer i tre ulike varianter, der den billigste har en estimert rekkevidde på rundt 400 kilometer og en startpris på nevnte 60.990 dollar. 

Musk snakket ikke om leveringstidspunkter for bilene under presentasjonen, men den billigste er ikke tilgjengelig før i 2025, ifølge Teslas nettsider.

Blar man opp 20.000 dollar til får man firehjulsdrift og en rekkevidde på rundt 550 kilometer. Toppmodellen, som har fått navnet «Cyberbeast», koster 99.990 dollar og byr på en rekkevidde på 515 kilometer. Den 3,1 tonn tunge bilen skal klare 0 til 100 kilometer i timen på 2,7 sekunder, mens topphastigheten er på 209 kilometer i timen.

Begge bilene skal være tilgjengelig for levering i 2024, står det på nettsiden.

– Dette vil definitivt appellere til formuende klienter som har råd til prisnivået, og som ønsker seg noe unikt og sært, sier bilanalytiker Jessica Caldwell hos Edmunds ifølge MarketWatch.

– Det er slettes ikke en stor andel av befolkningen som har råd til det, spesielt med tanke på rentenivået, mener hun.

Under gårsdagens presentasjon mimret Musk tilbake til gangen da han knuste vinduet på en Cybertruck med en stålball. Denne gangen ble det nok en gang kastet en ball mot bilen – men en lettere baseball som naturlig nok ikke gjorde noe skade.