<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fortum krever flere milliarder euro fra Russland

Fortum krever flere milliarder dollar i kompensasjon for tapte eiendeler etter Russland-exiten.

Publisert 27. feb. 2024 kl. 18.55
Oppdatert 28. feb. 2024 klokken 10.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
PRESIDENTDEKRET: Russlands president Vladimir Putin tok kontroll over Fortrums datterselskap og eiendeler i Russland på grunn av energisikkerhet. Foto: NTB

Kraftselskapet Fortum har innledet voldgiftprosesser mot Russland og vil kreve kompensasjon for det de kaller «ulovlig beslag» av sin eiendeler, ifølge en pressemelding tirsdag.

Det finske kraftselskapet søker nå flere milliarder euro i kompensasjon for verdien av aksjene i sitt russiske datterselskap PAO Fortum og investeringene i landet, med det formål om å sikre aksjonærenes interesser.

Putin tok kontroll

I april 2023 tok russiske myndigheter kontroll over PAO Fortum og dets eiendeler i landet, etter en beslutning fra president Vladimir Putin. Dette førte til at Fortum trakk seg helt ut av Russland med en nedskrivning på 1,7 milliarder euro, tilsvarende 19,4 milliarder norske kroner, som ble ført i andre kvartal 2023.

«Vi har kontinuerlig søkt en utgang fra det russiske markedet siden våren 2022 og søkt om tillatelse til å selge virksomheten til både russiske og internasjonale kjøpere uten suksess. Å rettferdiggjøre beslagleggelsen av våre eiendeler med behovet for å beskytte russisk energisikkerhet er bare et skalkeskjul,» sa adm. direktør Markus Rauramo i mai i fjor.

Unnlatt forhandlingene

I juli samme år sendte Fortum varsel om tvist til Russland, men Moskva har siden ikke deltatt i noen forhandlinger med kraftselskapet.

«Fortum vil fortsette å ta alle nødvendige skritt for å beskytte sine investeringer og rettigheter,» skriver selskapet i dagens pressemelding.