<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boliglånsrenten vil overstige fem prosent

Boliglånsrenten vil øke til om lag 5,4 prosent i løpet av 2024, ifølge Norges Bank.

Publisert 22. juni 2023 kl. 10.05
Oppdatert 22. juni 2023 klokken 10.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
DYRERE BOLIGLÅN: Renten på boliglån anslås å stige til 5,4 prosent i løpet av neste år. Foto: Jørgen Hyvang

Norges Bank legger frem en fersk pengepolitisk rapport torsdag og hever styringsrenten 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. I tillegg ventes ytterligere renteheving i august.

I rapporten legger Norges Bank også frem anslag for boliglånsrenten, som ventes å stige til 5,4 prosent i løpet av 2024. Ved utgangen av april i år var gjennomsnittlig rente på boliger 4,2 prosent. 

– Vi anslår at boliglånsrenten vil stige til 5,4 prosent i løpet av 2024, før den avtar noe igjen mot slutten av prognoseperioden, skriver Norges Bank.

– Nær 90 prosent av økningen i styringsrenten siden september 2021 har slått gjennom til boliglånsrenten, skriver Norges Bank i rapporten.

Når styringsrenten nå økes igjen, ventes det videre gjennomslag til folks boliglån, og det ventes at boliglånsrenten vil fortsette å øke etter hvert som styringsrenten settes videre opp. Tall fra flytende boliglån støtter under dette, da de har steget videre siden renteøkningen i mai.

Strammere finansielle forhold

– De finansielle forholdene i Norge er strammere enn ved forrige rapport, skriver Norges Bank. 

Høyere inflasjon i mai enn ventet, dyrere lån, samt svakt gjennomslag fra styringsrenten til innskuddsrenten for husholdninger har gitt folk dårligere råd. Det anslås at gjelden til husholdningene vil øke fremover, men at tempoet vil avta sammenlignet med tidligere år. Husholdningsgjeld målt som andel av disponibel inntekt anslås å falle fra 240 prosent i år til i underkant av 230 prosent i 2026. Likevel ventes folk å måtte bruke mer på renteutgifter, grunnet nettopp økte renter. 

Marginen mellom renten på bankenes utlån til bolig og renten på husholdningenes innskudd har avtatt noe de seneste månedene, da rentene på innskudd har tatt seg markert opp siden desember i fjor. Ved utgangen av april var gjennomsnittlig rente på husholdningenes innskudd nær 1,8 prosent.