<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Minst 12 kirker stenges etter nyttår på grunn av strømprisene

Etter nyttår er det stopp for den statlige strømstøtten til kirkebygg. Minst 12 kirker har varslet at de da må stenge ned.

Publisert 26. des. 2022 kl. 12.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 176 ord
STRØMSTØTTEN FJERNES: Etter nyttår fjernes strømstøtten for kirker, og flere kirker melder at de må holde stengt. Bildet viser Hakadal kirke på julaften. Foreløpig er det ikke meldt at den skal stenges. Foto: NTB

Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, KA, er bekymret over situasjonen, skriver Vårt Land.

– Det er kommunene sitt ansvar å stille opp, men kommuneøkonomien gjør at det ofte blir forskjell på hvilken støtte kirkene får, sier seniorrådgiver Martin Stærk i KA.

I september la barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) 30 millioner kroner på bordet for en strømstøtteordning til kirkene. Hvert sogn kunne søke om 45.000 kroner, og alle pengene er nå delt ut.

Stærk roser ordningen, men skulle gjerne sett at den varte lenger.

– Ordningen har absolutt fungert, den har vært enkel og ubyråkratisk. Strømstøtten gjør at de fleste kirkene holder oppe i juletiden.

Vårt Land har gått gjennom rapporter fra en rekke lokalaviser, og utarbeidet en nasjonal oversikt over hvilke kirker som stenges når strømstøtten forsvinner:

  • I Vestre Toten vil to av tre kirker holde stengt på grunn av høye strømpriser, ifølge avisa Toten.
  • Etter jul blir åtte av ni kirker i Gran i Innlandet stengt, ifølge Hadeland.
  • Notodden kirke er varslet nedstengt mellom 1. januar og påske, ifølge Telen.
  • Åmot kirke på Rena blir stengt i to måneder etter nyttår, ifølge Østlendingen.

(NTB)