<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi forbereder oss på forsyningskutt

Ukraina ber Europa forberede seg på full stopp i gassrørledning fra Russland.

Publisert 22. juni 2023 kl. 11.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
FULL STOPP: Ukrainas energiminister German Galushchenko melder stopp i gassrørledning fra Russland. Foto: NTB

I 2019 signerte russiske Gazprom en kontrakt med Ukraina om å frakte gass til Europa gjennom en ukrainsk rørledning. Neste år går kontrakten ut, og en av de siste forsyningene av russisk gass til Europa vil mest sannsynlig kuttes helt. 

– Vi forbereder systemet på forsyningskutt, sa Ukrainas energiminister German Galushchenko til FT

Galushchenko sa han «ikke kunne forestille seg» hvordan det ville gå an å forlenge avtalen, og at Europa måtte forberede seg på kutt i forsyningen fremover. 

Rørledningen står for fem prosent av Europas totale gassimport. Om lag halvparten av gassen som konsumeres i Østerrike forsynes gjennom gassrørledningen, mens 95 prosent av all gassen som brukes i Slovakia passerer gjennom Ukraina på vei fra Russland, ifølge FT

Skudd i foten

Russlands viseutenriksminister Mikhail Galuzin uttalte at Ukraina ville «skyte seg i foten» ved å ikke forlenge avtalen, og at det ville ramme EU hardt. EU-kommisjonen ville ikke svare på hvorvidt de vil iverksette samtaler med Russland om en forlengelse. 

Moskva har stoppet forsyningen tidligere, noe som utløste full kaos i energimarkedene. Prisen på naturgass gikk til himmels, og var ti ganger så høye som normalt i 2022. På det meste var gassprisen på nivåer som tilsvarte en oljepris på 600 dollar fatet, ifølge FT. Nå har nivåene falt igjen, 90 prosent fra toppen i august.

Uten rørledningen gjennom Ukraina vil den eneste gassforsyningen fra Russland til Europa være en rørledning gjennom Tyrkia. Gassen som sendes gjennom TurkStream står for tre prosent av europeisk forsyning.