<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enorm kostnadssprekk i havvind

Havvind viser seg å bli en kostbar affære, nå stoppes utviklingen av et av Storbritannias største vindprosjekter etter kostnadsøkning på 40 prosent. 

Publisert 20. juli 2023 kl. 11.35
Oppdatert 20. juli 2023 klokken 14.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
KOSTNADSPREKK: Utfordrende tider for utviklere av havvind. Foto: NTB

Havvindprosjektet Norfolk Boreas i Storbritannia skulle etter planen forsyne 1,5 millioner hjem i den første fasen av store utviklinger av den svenske energiprodusenten Vattenfall. 

Selskapet skriver i sin rapport at de ikke har tatt en endelig investeringsbeslutning på prosjektet, og vil ta en nedskrivning på 5,5 milliarder svenske kroner på vindparken.

«Så langt har ikke finansielle rammer tilpasset seg for å gjenspeile de nåværende markedsforholdene», skriver Vattenfall i rapporten. 

Enormt prosjekt

Prosjektet vant en kontrakt (CfD) i fjor, som garanterte en minimumspris på 37,35 pund per megawatt-time (MWh) i 2012-priser for den produserte elektrisiteten, tilsvarende omtrent 45 pund per megawatt-time i dag.

Etter auksjonen, har utviklere advart om at stigende prosjektkostnader, inflasjon og økende rentenivåer betyr at prisgarantien som ble tilbudt på den tiden kan gjøre prosjektene ulønnsomme. Aktørene har bedt om målrettet hjelp til sektoren, ifølge Reuters.

Mange store aktører er også knyttet til utviklingen av Norfolk Boreas, og deres kontrakter er nå usikre.

Blant annet vant DEME Offshore en kontrakt for eksportkabelen, Aker Solutions og Siemens Energy skulle levere infrastrukturen for strømnettet til vindkraftanlegget. Allseas vant transport- og installasjonsarbeid, mens Havfram Wind ble valgt som foretrukket leverandør for installasjon av vindturbiner. 

Vattenfall skal også undersøke den beste måten å gå frem for hele Norfolk-sonen, som også inkluderer Vanguard East og West prosjektene. Samlet sett var det forventet at de tre prosjektene skulle produsere omtrent 4,2 gigawatt elektrisitet.

Nedtur for myndighetene

Utviklingsstoppet er et stort tilbakeslag for den britiske regjeringen som oppmuntrer til mer investering i fornybar kraft for å nå nullutslippsmål. Myndighetene har satt som mål å levere opp mot 50 gigawatt elektrisitet fra havvind innen 2023.