<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Meglerhus nedgraderer PGS

Etter en kursoppgang på over 40 prosent for PGS i sommer, føler DNB Markets at nok er nok og anbefaler investorer å selge aksjen. 

Publisert 28. aug. 2023 kl. 12.37
Oppdatert 28. aug. 2023 klokken 14.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
SPRATT OPP: PGS-aksjen hoppet opp 27 prosent på børsen etter at selskapet hadde lagt frem tallene for andre kvartal i midten av juli. Her «Ramford Vanguard», som er et seismikkskip som er eid av PGS.  Foto: Ole Jørgen Bratland

 

Noe av det siste DNB Marlets-analytiker Steffen Evjen gjorde før sommerferien var å oppgradere PGS' til hold og løfte kursmålet med 20 prosent, til 6 kroner pr. aksje. 

Men nå som sommeren er over og aksjen har steget over 40 prosent har DNB og Evjen funnet ut at aksjekursen har gått litt vel mye opp og blitt bekymret for potensielle skuffede investorer. 

«Vi er ligger mellom 8 og 18 prosent under den selskapsinnsamlede konsensusen for 2024-2025-estimerte inntekter og EBITA. Og når det kommer til første halvår er vi bekymret investorer vil fortsette å bli skuffet på farten i innhentingen innen seismikk, spesielt med tanke på det økte forventningene i markedet,» sier Evjen i oppdateringen, som er skrevet sammen med kollegaene Martin Husby Karlsen og Christian Klingenberg Theodorsen.

VIL SELGE: Senioranalytiker Steffen Evjen i DNB Markets anbefaler investorer å kvitte seg med PGS-aksjen. Foto: FATV

Vanskelig med utbytte

Til tross foren solid kontantstrøm tror analytikerne at seismikkselskapet vil slite med å betale ut tilfredsstillende utbytter til aksjonærene:

«Mens vi forventer at PGS vil generere rundt 80 millioner dollar i fri kontantstrøm før nedbetaling av gjeld, sliter vi med å se noe kortsiktig prospekter for å sende kontanter til aksjonærene.»

Meglerhuset tar likevel å oppjusterer kursmålet fra 6 kroner til 6,50 kroner pr. aksje, samtidig blir selskapet nedgradert til en salgsanbefaling ettersom analytikerne mener den nåværende prissettingen er for høy.

Gjeldsrestriksjoner

Med en flåte på syv avanserte 3D-seismiske fartøy, som opererer i både kontrakts- og MultiClient-segmentene, virker ledelsen komfortabel med å skulle dekke et lån på 138 millioner dollar innen mars 2024 etter at selskapet økte gjelden med 75 millioner dollar tidligere i år.

Analytikerne vurderer imidlertid selskapet med forsiktighet. De peker på en nåværende aksjekurs som gir en frikontantstrøm-yield på rundt 11 prosent for 2024-2025-estimatene, og finner dette lite attraktivt på grunn av gjeldsrestriksjoner og begrenset likviditet som potensielt hemmer utbytte til aksjonærene.

Samtidig bemerker de en mangel på halvårlige rentebetalinger på selskapets obligasjoner, som kan føre til økte rentekostnader.