<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Militærkupp i Gabon: Oljeduo straffes på børs

Militærkuppet i Gabon preger oljeduoen BW Energy og Panoro Energy på børs, som begge har oljefelt med betydelige ressurser i landet.

Publisert 30. aug. 2023 kl. 10.40
Oppdatert 30. aug. 2023 klokken 19.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
PUMPER OPP OLJE: FPSOen BW Adolo pumper opp olje fra Dussafu-feltet utenfor kysten av Gabon i Afrika. Foto: BW Offshore

     

Oljeselskapene Panoro Energy og BW Energy faller kraftig på børs etter et militærkupp i Gabon.

BW Energy faller 6,4 prosent til 25,70 kroner ved 10.30 tiden, mens Panoro er ned 3,5 prosent til 29,30 kroner.

Høytstående personer i Gabons militære sier de har tatt makten i landet, og at helgens valg er annullert, melder Reuters og AFP.

De to nyhetsbyråene skriver at soldatene har kommet med en kunngjøring på TV tidlig onsdag morgen. Meldingene kommer like etter at landets valgmyndighet opplyste at president Ali Bongo hadde vunnet gjenvalg til en tredje periode.

Journalister fra AFP i hovedstaden Libreville rapporterte om skudd. Nå viser videoer fra X (tidligere Twitter) tendenser til feststemning i gatene i Gabon etter kuppet. Flere videoer viser at folket strømmer til gatene for å vise sin støtte til det militære kuppet.

Ali Bongo vant gjenvalget med 64 prosent av stemmene, ifølge landets valgsenter CGE.

Følger situasjonen nøye

BW Energy har en eierandel på 73,5 prosent i Dussafu Marin-lisensen utenfor Gabon som også dekker Hibiscus- og Ruche området. Selskapet følger situasjonen nøye og håper det ikke eskalerer.

– Alle våre ansatte har vært på hjemmekontor siden valget forrige helg. Offshore går operasjonen som normalt. Vi følger åpenbart situasjonen nøye og håper at det ikke eskalerer, skriver BWE i en e-post til Finansavisen.

Dussafu-feltet hadde en gjennomsnittlig bruttoproduksjon på 11.200 fat olje pr. dag, tilsvarende 2 millioner fat i første halvår, ifølge BW Energy sin kvartalsrapport.

«Kortsiktig fokus ligger på å øke produksjonen på Dussafu-feltet til 40.000 fat olje pr. dag,» skrev selskapet i rapporten.

Overdrevet reaksjon

Panoro har en eierandel på 17,5 prosent, mens Gabon Oil Company eier de resterende 9 prosentene.

For Panoro har det viktige Hibiscus Ruche-prosjektet i Gabon allerede nådd den første oljen, og boringen av produksjonsbrønnene har gått som planlagt. Forventningen var at alle brønnene skulle settes i produksjon tidlig i 2024. 

Ifølge kvartalsrapporten til Panoro forventer selskapet at produksjonen i 2023 vil ligge på mellom 9.500 og 11.500 fat pr. dag, men at dette vil øke til i overkant av 13.000 fat olje pr. dag når de nye brønnene på Hibiscus Ruche skal komme på plass.

Pareto Securities mener reaksjonen i aksjekursen til Panoro er overdrevet sammenlignet med BW Energy.

«Lignende nyheter kom også i 2019, men førte ikke til endringer i lederskapet (selv om det selvfølgelig ikke er noen garanti for en lignende utvikling denne gangen), og Gabon har historisk sett vært relativt stabilt. Nåværende situasjon er imidlertid uklar, og det er vanskelig å vurdere sannsynligheten for ulike utfall på dette stadiet. Vi anslår at BW Energy og Panoro har henholdsvis 89 og 47 prosent av sine netto verdier i Gabon. Derfor finner vi reaksjonen i aksjekursen til Panoro ned 4 prosent overdrevet sammenlignet med BW Energy som er ned 5,» skriver Pareto i en oppdatering.