<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Skulle jeg hatt en aksje i 10 år, hadde det vært denne

Analytiker i SpareBank 1 Markets, Teodor Sveen-Nilsen, spår oljeprisen ned og trekker han frem sine toppvalg i sektoren.

Publisert 3. okt. 2023 kl. 11.35
Oppdatert 3. okt. 2023 klokken 14.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord

AKERBP   

Oljeprisoppgangen har vært sterk siden juni i år, og på toppen av dette varslet Saudi-Arabia forlenget produksjonskutt i starten av september. Dette bidro til å løfte Brent-oljeprisen over 90 dollar fatet. 

Analytikeren som gjestet Børsmorgen spår en snittpris på 85 dollar pr. fat nordsjøolje i fjerde kvartal, og enda lavere snitt pris i 2024. 

På spørsmål om hvilke toppvalg han har i sektoren trekker han frem IPC, Aker BP og Panoro. 

– Hvis jeg måtte hatt en aksje i ti år uten å få lov til å selge, så hadde det vært IPC, sier Sveen-Nilsen. 

Peak oil i 2030

– Blir veldig overrasket hvis verden fra 2027 ser fall i oljeetterspørselen år etter år. Inn i neste år forventer nå konsensus 1,5 million fat vekst i oljeetterspørselen. Det er over snittveksten vi har hatt siste ti år, sier Sveen-Nilsen. Han tror vi ser peak oil etter 2030. IEA tror til sammenligning på peak oil i 2029. 

– Oljeinvesteringene globalt er allerede tilpasset en situasjon hvor man tror på peak oil demand om noen år. Man er nok i ferd med å kalibrere tilbudssiden på olje, og det kan bli stramt frem i tid. Det vil komme et par oljesykluser til, før man ser en strukturell nedgang.