<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kommersialiseringen av havvind i USA går fremover

Onsdag ble den første av 62 havvindturbiner installert i det som betegnes som USA sin første kommersielle havvindpark. 

Publisert 19. okt. 2023 kl. 20.47
Oppdatert 19. okt. 2023 klokken 21.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
DEN FØRSTE: Vindturbinen i Vineyard Wind 1-prosjektet ble installert onsdag utenfor østkysten til USA. Foto: AP

Vineyard Wind 1-prosjektet, som ligger an til å bli den første kommersielle havvindparken i USA, installerte onsdag sin første vindturbin på østkysten utenfor øyen Martha's Vineyard ved Massachusetts. 

Energiselskapet Avangrid, datterselskap av det spanske energiselskapet Iberdrola, kunngjorde at prosjektet vil bestå av totalt 62 vindturbiner. 

Turbinene som er opptil 260 meter høye og har blader som måler hele 107 meter, vil generere over 800 megawatt. Det er nok til å drive mer enn 400.000 boliger og bedrifter i Massachusetts. 

– Installasjonen er en monumental prestasjon, og markerer en viktig dag for havvind i USA, sa Avangrid-sjef Pedro Azagra, skriver CNBC

Azagra understreker likevel at selskapet står overfor et utfordrende arbeid for å installere prosjektets gjenværende turbiner. Prosjektet startet høsten 2021, da bunnen ble brutt, og offshore-byggingen startet mot slutten av 2022. 

GE Vernova Offshore Wind, som er en av verdens ledende leverandører av offshore havvind tjenester, leverer de enorme Haliade-X tubinene til prosjektet. 

– Installasjonen av den første offshore vindturbinen for den første kommersielle havvindparken i USA er en viktig symbolsk milepæl for vårt selskap, kundene, og vår industri, sier Jan Kjærsgaard, administrerende direktør i GE Vernova Offshore Wind.

Svake vilkår

USA sin vindsektor er lite utviklet for havvind, til tross for deres velutviklede vindindustri på land. Landets første havvindanlegg, Block Island Wind Farm, gikk i drift først i 2016. 

En rekke faktorer har skapt et utfordrende investeringsmiljø for sektorens utvikling i USA, som blant annet høye kostnader og underutviklet leverandørkjeder. 

Equinor fikk blant annet forrige uke avslått sin forespørsel av delstatsmyndighetene i New York om bedre vilkår i kontraktene for havvindprosjekter utenfor storbyen. Selskapet har siden indikert at det går mot at havvindprosjektene vil legges på is eller utsettes.