<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svakere enn ventet – inntektene stupte

DNO leverte svakere på grunn av nedstengningen i Irak. Nå stanser de også eksporten frem til betalingsproblemene er løst, men bruker Nordsjøen som livline. 

Publisert 9. nov. 2023 kl. 07.22
Oppdatert 9. nov. 2023 klokken 08.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
LA FREM TALL: Adm. direktør Bjørn Dale i DNO Foto: Iván Kverme

 

Oljeselskapet DNO endte med et driftsresultat på 40 millioner dollar i tredje kvartal, ned fra 191 i fjor, mens omsetningen var 141 millioner dollar, ned fra 339 millioner. Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 55 millioner dollar og en omsetning på 144 millioner dollar.

Det midtøstenbaserte oljeselskapet fikk en EBITDA på 72 millioner dollar i tredje kvartal 2023, mot 249 millioner dollar i samme periode året før. Det var på forhånd ventet en EBITDA på 84 millioner dollar, ifølge snittet av tre estimater innhentet for TDN Direkt.

På grunnn av utfordringene i Midtøsten med nedstengning av rørledningen mellom Irak og Tyrkia, har selskapet nå begynt å dreie fokuset mer mot Nordsjøen.

– Etterhvert som Midtøsten blir mer utfordrende fortsetter vi å bygge opp Nordsjø-porteføljen. Vi reduserer kostnader og øker lokale salg, men skaper verdier i Nordsjøen gjennom utforskning. Det er en balansekunst mellom flere geografiske og geopolitiske landskap, og det er ikke mange av våre konkurrenter som klarer det, sier Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO, i kvartalsrapporten.

Styret i DNO har besluttet et utbytte i kvartalet på 0,25 kroner pr. aksje.

Stopper eksport

DNO er en av seks medlemmer i Foreningen for petroleumsindustrien i Kurdistan (APIKUR). Foreningen har nå uttalt at medlemsselskapene ikke vil produsere olje for rørledningseksport før det er klart hvordan de vil få betalt for sine kontraktsmessige krav til allerede solgt og levert olje, og for fremtidige salg av slik olje for eksport.

«Ifølge nylige uttalelser fra Iraks statsminister, er Bagdad og Ankara klare til å gjenoppta eksport fra Kurdistan så snart visse uspesifiserte avtaler mellom de internasjonale oljeselskapene og Irak og Erbil er nådd», skriver selskapet.

APIKUR-medlemmene har fordringer på nesten 1 milliard dollar, hvor DNOs andel er over 300 millioner dollar. Ifølge kvartalsrapporten har selskapet hentet inn 15 millioner av disse de siste 12 månedene.

Etter stengningen av Irak-Tyrkia-rørledningen i mars, gjenopptok DNO produksjonen Tawke-felt 18. juli, med en samlet produksjon fra feltet på 26.000 fat olje pr. dag i tredje kvartal, 19.500 fat olje pr. dag netto til DNO.

Senker guidingen

DNO ser nå driftsutgifter på 550 millioner dollar i 2023, ned fra tidligere guiding på 590 millioner dollar.

Reduksjonen skyldes hovedsakelig en sterkere dollar mot kroner som påvirker kostnader i norske kroner i Nordsjøen og ytterligere reduksjoner i Kurdistan i Irak.

Alle driftskostnader i Kurdistan ble dekket av inntekter fra lokale salg i tredje kvartal 2023, pluss 20 millioner dollar mot DNOs egne utestående forpliktelser til entreprenører og tjenesteselskaper for tidligere påløpte kostnader i henhold til en tidligere avtalt månedlig betalingsplan. Ved utgangen av kvartalet gjensto 20 millioner dollar å betale, opplyses det.