<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

25 år med oljesøl er over – selger problembarn for 25 mrd.

Publisert 16. jan. 2024 kl. 10.49
Oppdatert 16. jan. 2024 klokken 11.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 224 ord
SELGER: Shell vil ut av Nigeria. Bildet er fra en av ulykkene som har skjedd i landet. Opobo-kanalen skal ha vært utsatt for hærverk av lokale militante grupper og sprengt med dynamitt. Åtte døde.  Foto: AP Photo

Shell selger sin nigerianske onshore-virksomhet til lokale selskaper for mer enn 1,3 milliarder dollar – nær 14 milliarder kroner, ifølge en melding.

Hvis salget blir godkjent av regjeringen vil transaksjonen oppfylle Shells langsiktige mål om å trekke seg ut fra en utfordrende drift i Niger Delta-regionen. Flere større ulykker har preget driften og store oljesøl har ødelagt mye av naturen i området nær driften. Noe er gjort for å rydde opp i forurensingen, men det tar tid. 

OLJESØL: Resultat etter et av Shells oljesøl i Nigeria. Foto: Amnesty International

Ut over den innledende prislappen, sa Shell at de vil motta ekstra betalinger på opptil 1,1 milliarder dollar. 

Totalsummen ender følgelig på 25 milliarder kroner. 

– Denne avtalen markerer en viktig milepæl for Shell i Nigeria, sier Zoe Yujnovich, direktør for integrert gass og upstream. 

– Avtalen forenkler porteføljen vår og fokuserer fremtidige disiplinerte investeringer i Nigeria på våre posisjoner innen dyptvann og integrert gass.

Kjøperen er kjent som Renaissance og er et konsortium av ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith og Petrolin.