<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vår Energi bikket akkurat milliarden på driften

Vår Energi leverte som ventet og feltutbyggingene går som planlagt. Men selskapet er avhengig av været for å få prestisjeprosjektet Balder ferdig i tide.

Publisert 23. apr. 2024 kl. 07.04
Oppdatert 23. apr. 2024 klokken 09.23
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 606 ord
LA FREM TALL: CEO Nick Walker i Vår Energi. Foto. Iván Kverme

 

Olje- og gassprodusenten Vår Energi fikk et driftsresultat på 1,05 milliarder dollar i første kvartal mot 1,43 milliarder dollar i første kvartal i fjor, ifølge kvartalsrapporten tirsdag morgen.

Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 1,06 milliarder dollar, ifølge konsensus innhentet av selskapet selv fra 14 analytikere.

Resultat før skatt på 850 millioner dollar var godt over forventningen på 420 millioner dollar, mens omsetningen kom inn på 1,96 milliarder dollar mot forhåndsanslaget på 1,68 milliarder dollar.

Produksjonen var som vanlig forhåndsannonsert på 299.000 fat oljeekvivalenter pr. dag i kvartalet. Vår Energi sluttførte transaksjonen med Neptune Energi Norge i januar i år og det forventets at de to organisasjonene blir integrert i løpet av andre kvartal.

– Vi er fornøyde med å levere rekordhøy produksjon i kvartalet, som var preget av oppkjøpet av Neptune Energy, sier konsernsjef Nick Walker i børsmeldingen.

Opprettholder utbytte

Vår Energi har satt seg som mål å betale ut 30 prosent av kontantstrømmen fra drift etter skatt. I fjerde kvartal ble det lagt frem et utbytte på 270 millioner dollar, eller rundt 2,8 milliarder kroner for første kvartal, og det skal utbetales det samme i andre kvartal.

Selskapet er i en prosess med å doble produksjonen innen utgangen av 2025 og produksjonsprognosene frem mot slutten av 2030 er 350.000-400.000 fat om dagen. Innsalget mot investorene er at pengene som tikker inn fra oljesalget skal deles ut til aksjonærene.

– Sterke finansielle resultater fortsetter å gi attraktiv og forutsigbar aksjonæravkastning, sier Walker videre.

Vår Energi

 
(Mill. USD) 1. kv./24 1. kv./23
Driftsinntekter 1.956 2.094
Driftsresultat 1.054 1.432
Resultat før skatt 850 1.276
Årsresultat 100 195
 

Været kan gi ny Balder-blemme

Når det gjelder selskapets oljefelter under bygging oppgis det at både Johan Castberg og det viktige prosjektet Balder X ventes å starte opp i fjerde kvartal i år. Det ser dermed ut til at Balder ikke blir utsatt enda en gang etter at Vår Energi i forbindelse med fjerdekvartalsrapporten måtte melde om tidssprekk på kjempeprosjektet.

Det er likevel et stort men. Til Balder-prosjektet jobber Vår Energi med oppgraderinger av det flytende produksjonsskipet (FPSO) «Jotun», som bygges på Rosenberg-verftet. FPSOen er 95 prosent ferdig, noe bak den reviderte tidsplanen, men planen er utseiling i august.

Dersom ikke utseilingen til feltet skjer før vintersesongen inntreffer, kan oppstarten i verste fall bli utsatt til slutten andre kvartal neste år.

Vår Energi har tidligere varslet nedskrivninger på Balder-feltet på 530 millioner dollar, som følge av lavere olje- og gasspriser og økte kostnader. Etter en prosjektgjennomgang i september i fjor identifiserte selskapet ytterligere investeringsbehov på 11,5 milliarder kroner for Balder X, noe som økte det samlede investeringsestimatet til 40,7 milliarder kroner.

Samtidig melder selskapet at 7 av 8 sanksjonerte prosjekter med planlagt oppstart innen slutten av neste år er mer enn 50 prosent ferdigstilt.

Svak kursutvikling

Vår Energi har prestert dårlig på børsen inn mot rapporten, med et fall på 8 prosent den seneste uken. I samme periode har Equinor og Vår Energi falt 5 og 7 prosent, mens oljeprisen er ned 3 prosent og europeiske gasspriser har rast 13 prosent.

Tirsdag steg aksjekursen 2 prosent i morgentimene.

«Gitt at aksjekursen har vært svak, og at selskapets utviklingsprosjekter går som planlagt, mener vi aksjekursen kan prestere bedre enn konkurrentene», skrev analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank i en oppdatering til sine kunder tirsdag morgen.

KURSHOPP: Analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets tror aksjekursen i Vår Energi kan stige på en sterk rapport. Foto: Iván Kverme