<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorene rømmer aksjefond før nyttår

Investorer selger seg ut av globale aksjefond i et forrykende tempo. Ikke siden 2000 har nedsalget vært større.

Publisert 26. des. 2022 kl. 12.02
Oppdatert 26. des. 2022 klokken 12.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 211 ord
RØMMER AKSJER: Investorene selger unna aksjefond. Her står en aksjemegler på New York Stock Exchange. Foto: NTB

Økte renter og høy inflasjon har gitt et ruglete år i aksjemarkedet, og nå selger investorer seg ut av fond i det høyeste tempoet på to tiår. 

Data fra EPFR viser netto uttak fra globale aksjefond på nær 42 milliarder dollar i forrige uke frem til onsdag, ifølge Financial Times. Bakteppet er den amerikanske sentralbankens (Fed) varsel om at lånekostnadene mest sannsynlig vil forbli høye til neste år også.

Skeptiske investorer

Den britiske investeringsbanken Barclays har gått tallene i sømmene og konkludert med at pengestrømmen ut av fond ikke har vært høyere siden år 2000.

Summen har overgått 40 milliarder dollar kun én gang tidligere – den samme uken i fjor – til tross for at aksjemarkedet har steget 15 prosent fra midten av oktober frem til starten av desember.

«Investorene justerer ned risikoen i porteføljen før nyttår, noe som tilsier at investorer er "høyst skeptiske" til den seneste oppturen i markedet, og bruker muligheten til å selge», sier sjefstrateg for europeiske markeder i Barclays, Emmanuel Cau, ifølge Financial Times.

Volatile markeder

Den amerikanske samleindeksen S&P 500 steg 13 prosent fra midten av oktober til slutten av november, men har i ettertid falt til sitt laveste nivå på seks uker. Indeksen STOXX 600, som omfatter de 600 største selskapene i Europa, falt nylig etter å ha nådd en seksmånederstopp.