<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Villig til å ta det store skrittet videre

Det går mot børsoppgang også i Europa og USA etter de nye lettelsene i Kina.

Publisert 27. des. 2022 kl. 13.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
CORONALETTELSER: Her en reisende i beskyttelsesutstyr på en togstasjon i Beijing i forrige uke. Foto: Bloomberg

Oslo Børs stiger tredje juledag, og ligger nå an til marginal oppgang for hele 2022. Parallelt stiger også de europeiske børsene som er åpne tirsdag.

Den regionale samleindeksen Stoxx Europe 600 er i 14-tiden opp 0,4 prosent til 429,1. Årets fall reduseres dermed til 12,4 prosent. Tyske DAX er opp 0,7 prosent, mens franske CAC 40 er opp 1,0 prosent.

Oppgangen kommer etter at Kina igjen har lempet på coronarestriksjoner – som bidro til oppgang også på markedene i Asia tidligere tirsdag.

– Kina har tydelig indikert at landet er villig til å ta det store skrittet videre når det kommer til gjenåpning, noe den globale økonomien desperat trenger, sier Kunal Sawhney, adm. direktør i analyseselskapet Kalkine Group, til Bloomberg.

Oljeprisene handles også høyere etter både Kina-lettelser og snøkaoset i USA.

– Trengs et lite mirakel

Børsene i London og Dublin holder imidlertid stengt. Tidligere tirsdag har det dessuten vært stengt i Hongkong og Australia.

USA-markedene ligger også an til oppgang. Førhandelen tyder på oppganger på 0,2–0,6 prosent for Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq – etter bred oppgang fredag , løftet av langsommere amerikansk prisvekst.

Likevel:

– Med en total nedgang på rundt 20 prosent i år, trengs det et lite mirakel for at 2022 ikke skal bli det svakeste året for globale aksjemarkeder siden finanskrisen i 2008, sier SEB-analytiker Lara Mohtadi til Reuters.