<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opp og ned på Wall Street

Morgan Stanley overrasket positivt tirsdag, mens Goldman Sachs skuffet stort. Begge økte tapsavsetningene i påvente av en lavkonjunktur i 2023.

Publisert 17. jan. 2023 kl. 18.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
INNFRIR IKKE FORVENTNINGENE: Senior styreleder Lloyd Blankfein i Goldman Sachs har ingen grunn til å glede seg over bankens seneste kvartalsrapport. Foto: Bloomberg

I forrige uke la fire ledende amerikanske banker frem tall, og et fellestrekk var at samtlige økte sine tapsavsetninger med sjokkerende store beløp. Ledelsene viste til økonomisk oppbremsing og stigende risiko for misligholds blant låntagerne.

Tirsdag fulgte Morgan Stanley og Goldman Sachs, de to mest anerkjente Wall Street-bankene, etter. Førstnevntes inntekter sank med 12 prosent fra fjerde kvartal 2021, men var likevel bedre enn ventet. Investment banking-virksomheten var et særlig sårt punkt, ettersom topplinjen ble nær halvert på et år. Kapitalforvaltningen bidro derimot med overraskende mye. Også Morgan Stanley økte sine tapsavsetninger, men ettersom banken ikke primært fokuserer på utlån, var beløpet lavt, bare 87 millioner dollar. Aksjekursen var tirsdag ettermiddag opp med 6 prosent.

Goldman Sachs er best kjent for sine corporate- og forvaltningsvirksomheter, men driver også med kredittkort og finansiering av varekjøp. I fjerde kvartal skuffet både topp- og bunnlinjen, og tapsavsetningene ble nær tredoblet – til nesten 1 milliard dollar. Resultatet var et kursfall på 4 prosent.

Coinbase offentliggjør ikke sin rapport for fjerde kvartal før den 22. februar. Kryptomegleren drar imidlertid nytte av en voldsom rekyl i markedet for digitale valutaer, og ved firetiden mandag var aksjen opp med ytterligere 3 prosent. Den har nå steget med 47 prosent på en måned. Bitcoin, den mest populære kryptovalutaen, koster nå mer enn 21.300 dollar, etter å ha vært helt nede i 15.500 dollar sent i november.

På makrofronten fikk vi en ny måling av forretningsmiljøet i deltstaten New Yorks produksjonssektor. En indeks basert på det lokale Fed-kontorets spørreundersøkelse stupte nesten 22 punkter i denne måneden, til minus 32,9. Fallet var dobbelt så stort som det mest pessmistiske estimatet. Ser vi bort fra pandemiperioden, har ikke indeksen vært lavere siden den globale finanskrisen i 2008-2009. Fabrikkene meldte om raskt fallende ordrer og leveranser, samtidig som det knapt ansettes nye medarbeidere.