<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår full stans i nyttårsrally

Festen i det europeiske aksjemarkedet etterlater lite rom for ytterligere oppgang, mener strateger i flere amerikanske storbanker.

Publisert 21. jan. 2023 kl. 10.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 400 ord
FULL STANS: Bank of America spår pause for det europeiske aksjemarkedet. Foto: Scott Eells

Etter å tidenes pangstart vil den europeiske samleindeksen Stoxx 600 avslutte året på 452 poeng, ifølge en undersøkelse gjort av Bloomberg med 19 markedsanalytikere. Det tilsier et fall på 1,2 prosent fra onsdagens sluttkurs. Indeksen inneholder 600 store, mellomstore og små selskaper fra 17 europeiske land.

Goldman Sachs-strategen Sharon Bell er en av dem som spår dårlig avkastning. Risikoen i aksjemarkedet er fortsatt høy mener hun, og med utsikter til lavere inntjening fra selskapene, er obligasjoner og kontanter klare alternativer.

Nyttårsrally

Europeiske aksjer har prestert svært godt i inngangen til det nye året. Stoxx 600 er opp 7 prosent hittil, og siden bunnen i september er indeksen opp 19 prosent. Det er 11 prosentpoeng bedre enn amerikanske aksjer i lokal valuta, ifølge Bloomberg.

Sykliske aksjer som detaljhandel, reise, banker og teknologi har ledet an i oppgangen. Raskere gjenåpning av det kinesiske samfunnet etter koronabølgen har gjort at færre frykter en energikrise, samtidig som det er tegn til at inflasjonen roer seg ned. Økonomer er også mer forsiktige med å spå resesjon i økonomien.

Dersom prognosene til strateg Milla Savova i Bank of America slår til, vil Stoxx 600 falle med 20 prosent til 365 poeng når vi nærmer oss midten av 2023. Hun spår likevel en innhenting til 430 poeng ved årsslutt.

Påpeker pause

Nordea Markets påpeker i en rapport at oppgangen tok en pause denne uken, og at svake tall fra USA ga ny gnist i resesjonsfrykten i markedet. Trolig er også gevinstsikring en grunn til fallet.

Kinesiske aksjer toppet ut i januar 2021, og har falt inntil nylig. Den seneste tiden har det kinesiske markedet kommer kraftig tilbake med 50 prosent oppgang i Hang Seng-indeksen. Nordea mener det imidlertid er usannsynlig at kinesiske aksjer skal tilbake til toppen med det første, men at det er gode grunner til fortsatt opptur ettersom landet nå åpner etter koronabølgen.

«Husholdningene har oppsparte midler fra pandemien. Det bør støtte en rask innhenting. Det er også økt vilje til å finansiere den trøblete eiendomssektoren», skriver de.

PÅPEKER PAUSE: Nordea Markets har fått med seg pausen i nyttårsrallyet. Her er rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen (f.v) og Lars Mouland. Foto: Eivind Yggeseth