<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye rekorder for luksusprodusent

Den sveitsiske luksusprodusenten Richemont fikk fredag et kursløft på 7 prosent. Både omsetningen, nettoresultatet og børsverdien er nå rekordhøy.

Publisert 12. mai 2023 kl. 16.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
TJENER PÅ KINA-ÅPNING: Richemont, som blant annet eier luksusmerket Cartier, meldte fredag om overraskende sterke topp- og bunnlinjetall i første kvartal. Foto: Bloomberg

Luksusrelaterte aksjer fortsetter å gjøre det utmerket. Richemont steg fredag med mer enn 4 prosent, til en ny toppnotering, grunnet overraskende sterke topp- og bunnlinjetall i første kvartal. Den sveitsiske produsenten, som blant annet eier merket Cartier, økte omsetningen med 14 prosent, justert for valutaendringer. Salget i Kina var særlig imponerende.

Det kom dessuten gode nyheter fra Tesla, som ved firetiden var opp med 1 prosent. Elon Musk lovte torsdag at han skal slutte som toppsjef i Twitter, noe som formodentlig vil gi gründeren mer tid til å fokusere på Teslas utvikling. Konsernets aksjekurs er fremdeles 28 prosent lavere enn for ett år siden.

First Solar var imidlertid vinneren i S&P 500-indeksen, med en kursoppgang på 21 prosent. Konsernet har avtalt å kjøpe Enova, et svensk oppstartselskap som forsker på bruk av perovskitt i solcelleteknologi. Prisen er 38 millioner dollar, pluss ytterligere 42 millioner dollar, dersom særskilte teknologiske milepæler nås. Et par andre aktører i sektoren, Enphase Energy og Solaredge Technologies, var ved firetiden opp med 2-3 prosent.

Bitcoin fortsetter derimot å gjøre det elendig. Den populære kryptovalutaen kostet fredag ettermiddag 26.500 dollar, 3.000 dollar mindre enn for bare en uke siden. Nedturen er den verste siden 11. november i fjor, kort tid etter at kryptomegleren FTX kollapset. De kryptorelaterte aksjene Coinbase og MicroStrategy fikk fredag kursfall på henholdsvis 3 og 1 prosent, mens megleren RobinHood stupte nesten 5 prosent.

På makrofronten viste ny statistikk at USAs import- og eksportpriser i forrige måned var ned med henholdsvis 4,8 og 5,9 prosent på ett år. Fra mars til april var det derimot snakk om en økning på 0,4 prosent, årets hittil største, og 0,1 prosentpoeng mer enn ventet. Den månedlige eksportprisveksten på 0,2 prosent var imidlertid i tråd med økonomenes forventninger.

Samtidig renner det inn tegn på økonomisk oppbremsing i flere deler av verden. I både eurosonen og Storbritannia ble BNP-veksten i årets tre første måneder blodfattige 0,1 prosent. Den britiske statistikken var som ventet, mens eurosonens misset konsensusestimatet med 0,1 prosentpoeng.