<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter flere rentehevinger

Jerome Powell sier det etter all sannsynlighet kommer flere rentehevinger fra sentralbanken. 

Publisert 21. juni 2023 kl. 20.44
Oppdatert 21. juni 2023 klokken 21.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 360 ord
Jerome Powell i Federal Reserve Foto: Bloomberg

Sjefen for den amerikanske sentralbanken (Fed), Jerome Powell, bekreftet onsdag at det mest sannsynlig blir flere rentehevinger fremover for å få ned inflasjonen ytterligere, skriver CNBC

En uke etter at det ble bestemt at de ikke ville heve renten for første gang på over et år, indikerte Powell at dette sannsynligvis kun var en kort pause og ikke en indikasjon på at Fed var ferdige med å heve renten. 

Feds styringsrente er nå i intervallet mellom 5,00 og 5,25 prosent. Powell skal ha sagt til House Financial Services Committee at omtrent alle deltakerne av komiteen forventer at de må heve renten flere ganger i år. 

Etter Federal Open Market Committee-møtet forrige uke indikerte representantene at de ser for seg ytterligere to hevinger, altså 0,5 prosentpoeng, i 2023. 

Lavere inflasjon

Powell påpekte at inflasjonen har kommet kraftig ned fra toppen, men at den fortsatt er mye høyere enn Feds mål på 2 prosent. Den totale inflasjonen er nå på 4 prosent, mens kjerneinflasjonen er på 5,3 prosent. Fed foretrekker som regel å se på kjerneinflasjonen, da den ser bort fra mat- og energipriser.

– Det betyr at vi har en lang vei å gå, sa Powell, ifølge CNBC.

Grunnen til at de ikke valgte å sette opp renten, selv om inflasjonen er for høy, er fordi de ikke enda har sett den fulle effekten av renteøkningen og Feds forsøk på å kvitte seg med obligasjoner fra balansen. 

Fortsatt stramt arbeidsmarked 

Sentralbanksjefen sa at arbeidsmarkedet fremdeles er stramt, men at de ser noe bedring og at lønningene har begynt å moderere seg. Han påpekte imidlertid at antallet ledige stillinger fortsatt overstiger den tilgjengelige arbeidsstyrken. 

– Vi har sett effekten av vår strammere pengepolitikk på etterspørselen i de mest rentesensitive sektorene i økonomien, sa han. 

Han fulgte opp med å si at det vil ta tid før man vil se de fulle effektene av pengepolitikken.  

Senere sa Powell at Fed har justert tilnærmingen til pengepolitikken etter å ha gjennomført renteøkninger i det høyeste tempoet siden begynnelsen av 1980-tallet. Han påpekte at ny hevinger på 0,75 prosentpoeng, som Fed har gjort tidligere, ikke lenger virker hensiktsmessig. 

– Gitt hvor langt vi har kommet, kan det være fornuftig å øke rentene, men i et mer moderat tempo, sa han.