<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dollaren har nådd toppen

Onsdagens inflasjonstall gjør stadig flere sikrere på at dollaren vil svekke seg fremover. Nå begynner selv tungvekterne å se andre steder. 

Publisert 13. juli 2023 kl. 14.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 367 ord
SNUR: Dollaren har vært sterk lenge nå, men nå forventer folk at den vil svekke seg i takt med at inflasjonen faller.  Foto: Bloomberg

Dollaren har trosset spådommer om en langvarig nedgang siden i hvert fall begynnelsen av året. Men nå sier stadig flere forvaltere at den sterke dollarkursen lever på lånt tid ettersom USAs eksepsjonalisme avtar, melder Bloomberg.

Ifølge forvaltere hos både AllianceBernstein og UBS Asset Management vil den amerikanske dollaren svekkes i takt med at amerikanske renter nærmer seg toppen og de aggressive rentehoppene fra Fed vil begynne å merkes i verdens største økonomi. Dette vil gi mulighet for valutaer som yen, kiwi (newzealandsk dollar) og fra fremvoksende markeder, som brasiliansk real og colombiansk peso, til å styrke seg. 

– Har nådd toppen

Dollaren har overrasket de som spådde at valutaen ville gå gjennom flere år med nedgang etter en oppgang i 2022, men stadig flere mener nå at de kan få rett likevel når inflasjonen avtar.

– Generelt sett antar vi at den amerikanske dollaren har nådd toppen, og det kan være rom for andre valutaer til å prestere bedre i siste halvdel av 2023-2024, sier Brad Gibson i AllianceBernstein til Bloomberg.

Ifølge Gibson vil dette komme ettersom den amerikanske økonomien vil miste noe av farten samtidig med at Federal Reserve sannsynligvis vil begynne å lette på trykket.

Reaksjonen på onsdagens inflasjonstall, som viste at den er på vei ned, støtter på lang vei den negative stemningen rundt dollaren. For første gang siden mars er også hedgefond blitt netto selgere av dollaren, viser tall fra Commodity Futures Trading Commission.

Yen er ny favoritt

Investorer ser nå etter valutarer som kan dra nytte av dollarens tilbakegang, og den japanske yenen er en av favorittene – spesielt etter at det har kommet tegn til at Japans sentralbank kan komme til å slutte med sin ultraløse pengepolitikk i løpet av neste månedene, skriver Bloomberg.

Andre valutaer som investorer ser mot er sveitsiske franc, som er på sitt sterkeste nivå siden 2015, samt euro og pund som også har styrket seg den seneste tiden. 

Shamaila Khan i UBS Asset Management mener flere burde se mot latinamerikanske valuter som brasiliansk real, meksikansk peso, chilensk peso og colombiansk peso. Alle disse valutaene har styrket seg mot dollaren i år, og spesielt colombiansk peso som har økt 18 prosent.

– Vi liker dem på grunn av den høye avkastningen, tosifrede overføringer de tilbyr, sier Kahn som legger til at de forventer at dollaren vil ha et svakere andre halvdel av året.