<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny kjempe trekker seg ut av Russland

Etter å ha tjent godt på restene fra konkurrentene som trakk seg ut, gjør nå nye sanksjoner at også oljeservicekjempen SLB stopper alle forsendelser til Russland.

Publisert 15. juli 2023 kl. 09.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 344 ord
FULL STOPP: SLB og konsernsjef Olivier Le Peuch stanser alle forsendelser til Russland etter nye vestlige sanksjoner. Rundt 10 prosent av arbeidsstokken til oljeserviceselskapet jobber i Russland.  Foto: Bloomberg

Et av verdens største oljeserviceselskaper, SLB (tidligere Schlumberger), stopper alle forsendelser av produkter og teknologi til Russland etter det har kommet nye vestlige sanksjoner etter landets invasjon av Ukraina, skriver Reuters. 

I samsvar med sanksjoner

SLB, som er verdens største leverandør av oljetjenester og utstyr, har vært en av få leverandører som har fortsatt leveranser til Russland etter at invasjonen, men det er det nå slutt på. For etter invasjonen i fjor har de bare levert produkter som ikke har kommet fra USA, Storbritannia, EU og Canada til Russland, men nå hevder oljeservicekjempen at forbudet vil gjelde samtlige av SLBs virksomheter over hele verden. 

«Fra og med mars 2022 tok SLB frivillige tiltak for å begrense sin russiske aktivitet og kunngjorde at de ikke ville foreta nye investeringer i Russland og ikke ville ta i bruk ny teknologi brukt i tjenestevirksomheten. Siden den gang har selskapet fortsatt å bruke betydelige ressurser for å sikre at det oppfyller og overgår de ulike internasjonale lovene,» skriver selskapet i en pressmelding. 

De legger til at selskapet vil fortsette å være på linje med det internasjonale samfunnet «når det gjelder å fordømme og oppfordre til en slutt på krigen i Ukraina.»

Har tjent godt på sanksjonene

Ifølge Reuters hadde SLB inntil 9.600 ansatte som jobbet for russiske selskaper, og som bidro med rundt 5 prosent av selskapets årlige omsetning på nærmere 28 milliarder dollar før invasjonen. 

SLB kunngjorde også tidligere i år at de hadde gjort endringer i driften for å tilpasse seg nye vestlige sanksjoner mot oljeutstyr og teknologioverføringer, og gikk blant annet ut på å hindre ansatte i Russland fra å få tilgang til visse programvare- og meldingssystemer. 

De har i etterkant av beslutningen om å bli værende i Russland, i motsetning til rivalene deres Baker Hughes og Halliburton, fått kritikk fra både menneskerettighetsgrupper og ansatte, men har til gjengjeld tjent godt på å bli værende. En presentasjon Reuters fikk se tidligere i år viste ifølge nyhetsbyrået at selskapet venter rekordresultater for sin russiske «reservoir performance»-divisjon i fjerde kvartal. Mye av overskuddet kom fra service- og utstyrskontrakter som ble plukket opp etter at konkurrentene trakk seg ut av landet.