<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin på kollisjonskurs med egen sentralbank

Russland sliter med inflasjon og en stadig svakere valuta, Kreml forsøker nå å gjøre sentralbanken til syndebukk.

Publisert 17. aug. 2023 kl. 11.38
Oppdatert 17. aug. 2023 klokken 11.39
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord
KOLLISJONSKURS: Kreml og den russiske sentralbanken er tilsynelatende uenige om årsakene til landets inflasjon og valutaproblemer. Her Vladimir Putin sammen med Elvira Nabiullina sjef for sentralbanken.  Foto: Reuters

Økende inflasjon og valuta i fritt fall har satt fokus på den voksende uenigheten mellom Kreml og landets sentralbank.

Som respons på den raske nedgangen i verdien av rubelen, gjennomførte den russiske sentralbanken (CBR) et hastemøte og økte renten med 350 basispunkter til 12 prosent.

Den overaskende rentehevingen fulgte etter en kronikk skrevet av Maxim Oreshkin, en økonomisk rådgiver for president Vladimir Putin. Der argumenterte han for at den nylige økningen i inflasjonen og den svekkede valutaen var resultatet av en «løs pengepolitikk». Oreshkin hevdet videre at sentralbanken hadde alle nødvendige verktøy for å gjenopprette stabilitet.

Kamp mot inflasjon

Sentralbanken rettferdiggjorde den ekstreme renteøkningen som et tiltak for å «redusere risikoen for prisstabilitet» på grunn av økende inflasjonspress. 

De siste tre månedene har Russland hatt en gjennomsnittlig årlig prisvekst på sesongjustert basis vært 7,6 prosent, og kjerneinflasjonen i samme periode økte til 7,1 prosent.

I et forsøk på å redusere volatiliteten i rubelen suspenderte sentralbanken kjøp av utenlandsk valuta på innenlands markedet fram til 2024. Tiltakene hindret imidlertid ikke rubelens nedgang. Russland selger ofte utenlandsk valuta for å motvirke fall i inntektene fra olje- og gassutvinning, og kjøper valuta når de har overskudd.

Før Kremls inngripen, skyldte den russiske sentralbanken på landets krympende handelsbalanse for inflasjonen og valutasvakhetene, ettersom Russlands overskudd på driftsbalansen falt mer enn 85 prosent på årsbasis fra januar til juli.

Kollisjonskurs mellom Kreml og sentralbanken 

Etter å ha koordinert tiltak for å reformere den russiske økonomien og minimere virkningene av Moskvas økende økonomiske isolasjon og straffesanksjoner fra vestlige land, ser det nå ut til at Kreml og den russiske sentralbanken er uenige om årsakene til valutaproblemene.

Analytikere antydet at regjeringens direkte press på sentralbanken for å gjennomføre pengepolitikk var et tegn på problemene som landets økonomi står overfor, skriver CNBC

Agathe Demarais ved Economist Intelligene Unit mener at sentralbanken har rett i sin vurdering av kollapsen av Russlands overskudd i handelsbalansen. 

 «Dette skyldes vestlige sanksjoner, som både begrenser Russlands inntekter fra hydrokarboneksport og øker importkostnadene,» sa Demarais til CNBC.

«Høyere renter vil ikke være tilstrekkelig for å stabilisere rubelen, langt mindre hjelpe den til å styrke seg mot andre store valutaer. Dette skyldes at de negative faktorene bak den svekkede valutaen i stor grad ligger utenfor kontrollen til den russiske sentralbanken», sa hun videre. 

– Å skylde på sentralbanken er derfor blitt en «enkel taktikk» for Kreml i fraværet av konkrete tiltak. 

 Flere medier melte onsdag at russiske myndigheter vil gjeninnføre valutakontroll. Dette vil eventuelt ta form som pålagte salg av utenlandsk valutainntekt for eksportører som veksles inn i rubler.