<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker om aksjemarkedene: – Begynner å se stygt ut

Aksjemarkedene står overfor en cocktail av økende renter og lavere kinesisk aktivitet. – Det begynner å se litt stygt ut, mener en analytiker.

Publisert 19. aug. 2023 kl. 16.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 275 ord
NEDGANG: Kinesiske, amerikanske og europeiske indekser har har alle falt den seneste uken. Foto: Bloomberg

Bekymringer om lavere økonomisk aktivitet i Kina og vedvarende høye amerikanske renter har gjort at de globale aksjemarkedene er på tå hev. 

Hongkongs Hang Seng-indeks stengte fredag ned 2,1 prosent og er ned nær 21 prosent fra toppen i januar, etter at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har søkt om konkursbeskyttelse . Det skjer etter at kinesiske Country Garden, som var Kinas nest største eiendomsselskap etter salg, tidligere denne uken varslet at det hadde sluttet å betale for renter.

Den brede europeiske Stoxx 600-indeksen er samtidig ned nær 3 prosent den seneste uken, mens de amerikanske børsene også i samme periode har pekt nedover. 

«Om det er den eskalerende krisen i det kinesiske eiendomsmarkedet, hoppet i tiårige amerikanske statsobligasjoner som følge av en frykt om at rentene vil være vedvarende høye eller det store fallet i detaljhandelen i Storbritannia, begynner ting å se litt stygt ut», skriver direktør Russ Mould i AJ Bell Investment i en mail til kundene, som CNBC har fått innsyn i

Anbefaler defensive aksjer

Barclays' europastrateg Emmaniel Cau mener aksjemarkedene står overfor det han kaller en «perfekt storm». 

«Kraftig økende renter, svakere økonomiske datapunkter i Kina, lav likviditet i sommer og handelsboikott blant forbrukerne», er noe av det strategen peker på.

Cau antyder ifølge CNBC at arbeidsgiveren hans har vært litt for optimistiske i synet om Kina, gitt manglende politisk handling fra kineserne varslet å styrke stimulansepakkene i slutten av juli.

«Vi anerkjenner at sentimentet om Kina trolig ikke vil kunne snu på egenhånd, med mindre det kommer en stor stimulansepakke», skriver strategen.

Derfor anbefaler den britiske banken at investorene tilter porteføljen mot sykliske og defensive aksjer, og til aksjer som handles til det som er ansett som en rabatt mot de underliggende verdiene.