<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tek-opptur på Wall Street: Apple steg over 4 prosent

Nasdaq-indeksen økte markant etter at de største tek-aksjene trakk opp i ukens nest siste handelsdag. 

Publisert 11. apr. 2024 kl. 22.02
Oppdatert 11. apr. 2024 klokken 22.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 433 ord
TEK-OPPTUR: Optimismen var bred på Wall Street torsdag. Foto: AP

Sentimentet på Wall Street har vært blandet i dag, men endte med en oppgang for to av de tre ledende indeksene ved handelsslutt torsdag. 

Slik gikk det med de toneangivende indeksene torsdag:

Den brede S&P 500-indeksen endte opp nesten 1 prosent, mens industritunge Dow Jones-indeksen fikk en beskjeden nedtur på 0,01 prosent. Dagens vinner ble teknologiindeksen Nasdaq, som steg hele 1,68 prosent.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten trekker noe opp til 4,6 prosent, mens «fryktindeksen» VIX falt rundt 5,3 prosent til 14,97.

Markant tek-opptur

I forkant av en ny resultatsesong var det flere tek-giganter som fikk en opptur på New-York børsen torsdag.

Apple steg 4,33 prosent etter rykter om at selskapet har planer om å overhale hele Mac-linjen sin med nye AI-fokuserte M4 databrikker, ifølge Bloomberg. Ryktene er ikke bekreftet av Apple.

Samtidig klatret tek- og netthandelsgiganten Amazon til ny rekordnotering for første gang siden 2021, skriver Bloomberg. Markedet reagerer ved å sende aksjen opp 1,67 prosent.

Torsdag publiserte selskapets administrerende direktør , Andy Jassy, sitt årlige aksjonærbrev. Amazon-sjefen understreket i brevet at selskapet nå går «all-in» i generativ AI, og at teknologien er selskapets neste store grunnleggende byggestein, sammen med Marketplace, Prime og Amazon Web Services (AWS).

Databrikkeprodusenten Nvidia klatret over fire prosent, mens Tesla steg 1,65 prosent

Laveste på nesten tre år

Produsentprisene (PPI) i USA økte med 0,2 prosent på månedsbasis og 2,1 prosent på årsbasis i mars, viser ferske tall torsdag. Månedsveksten er den laveste på tre måneder.

Nye tall viste høyere inflasjon enn ventet i USA i mars. 

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer volatile komponenter som mat og energi, kom inn på 0,4 prosent på månedsbasis og 3,8 prosent på årsbasis i mars – uendret fra måneden før. På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 0,3 prosent på månedsbasis og 3,7 prosent på årsbasis. 3,8 prosent er imidlertid den laveste årstakten på nesten tre år i USA. 

«Nå kan vi glemme et rentekutt fra Fed i juni. Det er særlig høyere kjerneinflasjon markedene reagerer på,» uttalte sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets da tallene ble kjent.

Ikke FED-avhengig

Den europeiske sentralbank (ESB) holdt forøvrig rentene uendret torsdag – men hintet enda klarere om et snarlig rentekutt . Deler av ESB har gått inn for å kutte renten allerede nå.

Det er også kommet nye tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet torsdag, som viser at 211.000 amerikanere søkte om dagpenger for første gang i ukesperioden frem til og med 6. april. Dette var 11.000 færre enn uken før – og 4.000 færre enn ventet.

Olje

Et fat nordsjøolje handles for dagen til 90,2 dollar, ned 0,4 prosent fra onsdag.

Ett fat WTI-olje handles mandag ned 0,75 prosent til 85,56 dollar.