<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere store pensjonsfond kvitter seg med aksjer

Kombinasjonen av høye obligasjonsrenter og et aksjemarked som snuser på all-time high, gjør at flere pensjonsfond nå ser til det private markedet og obligasjoner.

Publisert 19. apr. 2024 kl. 18.32
Oppdatert 19. apr. 2024 klokken 18.38

Aksjeporteføljene til de store pensjonsfondene har lagt bak seg en periode med sterk avkastning. 

Mens flere indekser har falt den siste uken, ligger S&P 500 kun 4,6 prosent unna sin bestenotering. På samme tid har den vedvarende sterke økonomien presset rentenivåene til sitt høyeste nivå på flere år. 

Det får forvalterne i de store pensjonsfondene til å kvitte seg med aksjer, skriver Wall Street Journal (WSJ)

Den økte avkastningen på risikofrie eiendeler har ført til at privateide og statlige pensjonsfond nå kjøper seg opp i obligasjoner og andre alternative investeringer, skriver WSJ.

Blant disse er USAs største offentlige pensjonsfond, California Public Employees’ Retirement System, som nå planlegger å flytte nærmere 25 milliarder dollar ut av aksjer og inn i private equity og private gjeldsinstrumenter.

«Kan gå dårlig»

Goldman Sachs estimerer at pensjonsfond vil kvitte seg med aksjer verdt 325 milliarder dollar i år, en markant oppgang fra året før på 191 millioner dollar. 

Det skjer samtidig som at selskaper listet på S&P 500 har blitt handlet til rundt 24 ganger inntjening det siste året, over det femårige-gjennomsnittet på 22 ganger, skriver FactSet. 

«Når det er et veldig høyt priset aksjemarked, kan ting gå dårlig», uttalte investeringsdirektør i Alaska Permanent Fund Corp (APFC), som er et av USAs største pensjonsfond med en forvaltningskapital på 80 milliarder dollar, Marcus Frampton. 

Slik som flere andre tungvektere i USA har APFC besluttet å redusere sin eksponering mot aksjemarkedet fremover. Også legemiddelskapet Johnson & Johnson har redusert eksponeringen av sitt pensjonsfond på 34 milliarder dollar, fra 62 til 58 prosent. Selskapet varsler at de ønsker å øke sin eksponering mot obligasjoner skriver WSJ.