<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slo referanseindeksen – tjente 11 milliarder

Folketrygdfondet slo nok en gang referanseindeksen i første kvartal.

Publisert 26. apr. 2024 kl. 08.01
Oppdatert 26. apr. 2024 klokken 08.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
Adm. direktør i Folketrygdfondet, Kjetil Houg. Foto: Ivan Kverme

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på 10,7 milliarder i årets første kvartal.

Det tilsvarer en avkastning på 3,03 prosent, noe som er 0,56 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. 

Aksjemarkedet fortsatte oppgangen i første kvartal samtidig som de lange rentene steg noe på forventninger om utsatte rentekutt fra sentralbankene, oppsummerer adm. direktør Kjetil Houg.

– Til tross for geopolitisk uro og usikkerhet knyttet til rentenivå leverer vi et stødig resultat og meravkastning i både aksje- og renteporteføljen. Industri- og helsesektoren bidrar mest positivt til aksjeresultatet. God utvikling i kredittmarginer trekker opp i renteporteføljen.

Ved utgangen av kvartalet utgjorde fondskapitalen 365 milliarder kroner.

Best i Danmark

Folketrygdfondet investerer i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige.

Aller best gikk det i Danmark, der markedet steg 17,9 prosent i løpet av første kvartal. Det svenske fulgte etter med 7,6 prosent, mens det norske markedet kun gikk opp 1,6 prosent. Det finske markedet hadde en marginal nedgang.

– Det nordiske markedet leverer godt og viser seg igjen som et godt investeringsunivers for en langsiktig forvalter. I Danmark ligger mye av oppgangen i legemiddelselskapet Novo Nordisk, mens solide industriselskaper har bidratt i Sverige. Avkastningen på Oslo Børs tynges av energisektoren, sier Houg.

Equinor er Folketrygdfondets desidert største aksjepost, der selskapet utgjør 13,2 prosent av porteføljen. Deretter følger DNB med 8,6 prosent, og Novo Nordisk med 5,3 prosent.

55 milliarder i meravkastning

Slik oppsummeres kvartalet:

  • Avkastningen til aksjeporteføljen var på 4,49 prosent. Det er 0,74 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for aksjer.
  • Avkastningen til renteporteføljen var på 0,71 prosent. Det er 0,28 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for renter.
  • Folketrygdfondets aktive forvaltning har siden 2007 bidratt med over 55 milliarder kroner i meravkastning til fellesskapet.

I 2023 hadde fondet en avkastning på 11,4 prosent, eller 36 milliarder kroner.

De siste fem årene har Folketrygdfondet hatt en årlig gjennomsnittlig avkastning som er 0,96 prosent høyere enn referanseindeksens avkastning.