<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Legger milliardsum på bordet for Carasent

EG Norge vil kjøpe Carasent, men styret sier nei.

Publisert 29. apr. 2024 kl. 08.09
Oppdatert 29. apr. 2024 klokken 10.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 501 ord
UENIGHET: Det kan tyde på at ikke alle er like fornøyde med budet fra EG. Her adm. direktør, Daniel Öhman, i Carasent. Foto: Carasent

Teknologiselskapet Carasent har slitt på Oslo Børs og i desember ble det slaktet av største eier. Imidlertid, den 23. april, oppdaterte selskapet guidingen etter en ordreinngang som var «over alle forventning».

Nå kommer programvarebedriften EG Norge på banen og byr 20 kroner pr. aksje. Tilbudet har fått støtte fra de største aksjonærene i selskapet, som representerer 34 prosent av aksjene. Største aksjonær er ACapital Cara HoldCo, ledet av Vegard Søraunet.

Budet innebærer en premie på nærmere 40 prosent mot sluttkursen fredag, og verdsetter dermed selskapet til 1,44 milliarder kroner.

– Etter vår vurdering er det en tydelig strategisk match mellom Carasent og EG. Derfor tror vi at en kombinasjon av Carasent og EG vil være til det beste for de ansatte, kundene og andre interessenter i de to selskapene, sier Mikkel Bardram adm. direktør i EG.

Aeternum har overført sine aksjer i Carasent til ACapital Cara HoldCo, og i januar i år solgte storaksjonæren aksjer. Fra januar til februar solgte det rett i underkant av 400.000 aksjer, tilsvarende rundt 4,3 millioner kroner.

Etter salget sitter ACapital Cara HoldCo med nærmere 13 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende en eierandel på 17,9 prosent.

Uenighet med styret

Børsmeldingen viser at styret i Carasent ikke er fornøyd med budet.

EG tok nemlig kontakt med styret 4. april og la inn et indikativt bud med hovedvilkår. På det tidspunktet hadde EG støtte fra aksjonærer med eierandel på 31,3 prosent av aksjene, som inkluderte største aksjonær Acapital Cara Holdco, og en gruppe aksjonærer bestående av blant annet tidligere styreformann Dennis Højer og tidligere toppsjef Niclas Hugosson.

Basert på interessen fra eierne krevde EG due diligence, men det har ikke klart å bli enige med styret i Carasent, som har krevd at EG ikke skal gjøre budet kjent for øvrige aksjonærer dersom styret ikke godkjenner det. Dette går ikke EG med på, og mener aksjonærene selv skal få bestemme om de vil godkjenne eller ikke.

Styret vil ikke akseptere

I en separat børsmelding varslet styret i Carasent at det ikke vil anbefale budet.

«Prisen tillegger åpenbart ikke nok verdi til Carasents plan for å skape verdier og mulige synergier», står skriver styret.

Styret vil likevel la EG gjøre en due dilligence-prosess som kan understreke høyere verdiskapning og en pris som kan gi grunnlag for et bud som kan aksepteres.

Oppkjøpsfondet Vitruvian Partners, som eier 16,6 prosent av Carasent, og som er representert i styret, har informert styret om at de ikke vil akseptere budet på 20 kroner. Det betyr at akseptrgraden på 80 prosent sannsynligvis ikke vil nås, skriver styret.

Åpner for flere bud

På kapitalmarkedsdagen i november i fjor varslet Carasent at det har sett på muligheter for å gå fra Oslo Børs til Nasdaq i Stockholm. Det er forventet at dette vil skje mot slutten av 2024.

Derfor har styret i Carasent avstått fra å gå i samtaler med potensielle kjøpere av selskapet, men nå varsler det at det vil gi tillatelse til en eller flere av partene som har vist interesse om å utføre due dilligence, inkludert EG.