<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodrøde tall for XXL – varsler emisjon

Den vonde trenden fortsetter for sportskjeden XXL. Selskapet tapte 310 millioner kroner før skatt i andre kvartal, og nå vil de hente en halv milliard.

Publisert 14. juli 2023 kl. 07.06
Oppdatert 14. juli 2023 klokken 12.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 537 ord
LA FREM TALL: XXL-sjef Freddy Sobin. Foto: Jørgen Hyvang

 

Sportskjeden XXL la fredag frem tall for årets andre kvartal. Selskapet kunne vise til en omsetning på 1,9 milliarder kroner, ned fra 2,1 milliarder kroner i samme kvartal året før. Ifølge selskapet er den negative veksten drevet av svakere etterspørsel, høy konkurranse samt store varelager.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på minus 57 millioner kroner, mot 203 millioner for samme periode året før. I forrige måned kommuniserte selskapet selv at de forventet en EBITDA for kvartalet i intervallet fra minus 25 millioner til minus 75 millioner.

XXL hadde ved utgangen av kvartalet en netto-rentebærende gjeld på 923 millioner kroner, og en likviditetsreserve på 722 millioner kroner.

Selskapet har rast på Oslo Børs og er ned over 56 prosent siden inngangen til året, og egenkapitalen er priset til 687 millioner kroner. Det har dermed vært en lang nedtur siden høsten 2016 med overskudd og en verdsettelse på over 15 milliarder kroner.

Elendig drift

I rapporten kommer det frem at XXL gjør en nedskrivning av varelageret på 67 millioner kroner, men fremhever nå at varelageret er tilbake på «normaliserte nivåer». Selskapet laserer også en ny plan kalt «Reset&Rethink» for å bedre lønnsomheten på kort og lang sikt.

«Dessverre er markedet fortsatt utfordrende og preget av hard konkurranse, slik vi også kommuniserte i juni. Vi tror det vil fortsette å være utfordrende de neste kvartalene. Imidlertid støttes sports- og friluftsmarkedet fortsatt av sterke megatrender som vi vil dra nytte av på lengre sikt», skriver konserndirektør Freddy Sobin i rapporten før han fremhever de nye fokusområdene.

«På kort sikt har vi startet flere initiativer for å styrke XXL, både økonomisk, kommersielt og operasjonelt. Vi har en tydelig ambisjon om å forbedre lønnsomheten og fokuserer på fem «must win battles». Disse inkluderer innkjøpspriser, produkt-tilgjengelighet, prissetting, butikkdrift og netthandel», ifølge toppsjefen som implisitt vil forbedre alt.

Det nye programmet er ifølge selskapet forventet å øke EBITDA med 500-750 millioner kroner over de neste 12-24 månedene. XXL skal også være helt ute av tapssluket i Østerrike innen årsskiftet, og et salg av avdelingen skal være aktuelt.

Henter kapital

XXL annonserte i tillegg en fullt ut garantert fortrinnsrettsemisjon på 500 millioner kroner for å sikre økonomisk fleksibilitet mens forbedringsinitiativer gjennomføres.

Selskapet skriver selv at de allerede har igangsatt betydelige tiltak for å forbedre sin økonomiske ytelse, og fokuset i 2023 vil være på økning av omsetningen og kostnadskontroll. Altor og andre store aksjonærer forpliktet seg til å tegne en betydelig del av emisjonen.

DNB Markets og Nordea Bank er utnevnt for å gjennomføre den fortrinnsrettsemisjon på 500 millioner kroner, og Advokatfirmaet Thommessen AS er juridisk rådgiver for selskapet.

Ingen analytiker-favoritt

Den siste tiden har den ene analytikeren etter den andre dratt frem slaktekniven og senket kursmålene. Pareto Securities, Arctic og Nordea har alle trukket frem behovet for ytterligere kapital.

– Ting ser ikke fryktelig lyst ut for XXL akkurat nå. Når man begynner å snakke om emisjon og brudd på lånebetingelser, så går det ikke veldig bra, sa Pareto-analytiker Joachim Huse til Finansavisen tidligere denne måneden.

Han fryktet brudd på lånebetingelsene, og trodde selskapet ville bli tvunget til å hente minst 500 millioner kroner før nyttår. Analytikeren kuttet kursmålet til 1 krone per aksje som tilsvarer en nedside på over 43 prosent fra torsdagens sluttkurs.