<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt dundrende underskudd

XXL fortsetter den negative trenden, og har tapt 783 millioner kroner så langt i år.  Konsernet tror markedet forblir utfordrende i tiden fremover.  

Publisert 27. okt. 2023 kl. 07.03
Oppdatert 27. okt. 2023 klokken 13.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
SVAKERE SALG: Renteøkningene gjør at kundene er mer forsiktige og høsten har vært tung for XXL og konsernsjef Freddy Sobin. FOTO: Iván Kverme

 

Fredag la sportskjeden frem tall for tredje kvartal. XXL fikk et resultat før skatt på 189 millioner millioner kroner. Til sammenligning fikk konsernet et overskudd på 76 millioner kroner samme kvartal i fjor. 

– Vi er ikke fornøyd med resultatene. Markedet er fortsatt utfordrende, med lavere etterspørsel, store rabatter og høye varelagre, sier konsernsjef Freddy Sobin i en melding. 

Driftsinntektene landet på nær 2 milliarder kroner, mot 2,2 milliarder kroner i tredje kvartal i 2022. Med tallene som ble lagt frem fredag, har konsernet tapt til sammen 783 millioner kroner så langt i år.

Store salgskampanjer

Sobin kom inn som ny konsernsjef i den kriserammede sportskjeden i mai. Kort tid etter lanserte han en langsiktig plan for å få konsernet på rett kjøl. Planen, som går under navnet «Reset and Rethink», innebærer blant annet flere egne merkevarer, vekst i netthandelen og bedre drift i butikkene.

Sobin forventer at tiltakene vil løfte driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) med 500 til 750 millioner kroner i løpet av de nærmeste 12 til 24 månedene. 

På kortere sikt ser det imidlertid mørkt ut. XXL tror markedet forblir utfordrende inn i 2024, med salgskampanjer som presser marginene.

Britiske eiere

XXL har lenge vært en katastrofe på børsen, og kursen har falt 80 prosent hittil i år. Aksjen fikk et kraftig oppsving da det ble kjent at britiske Frasers Group hadde kjøpt rundt 10 prosent av sportskjeden. Frasers Group er et britisk lavpriskonsept, som blant annet eier kjeden Sports Direct. 

Det tok imidlertid ikke lang tid før aksjen snudde nedover igjen. Aksjen falt 11 prosent ved børsåpning fredag, men hentet seg inn igjen i løpet av formiddagen.

I sommer hentet XXL en halv milliard kroner i en fortrinnsrettet emisjon. SEB-analytiker Håkon Fuglu spådde i forrige uke at aksjen skal ned 70 prosent, og at konsernet snart må hente mer penger.

Fuglu mener sportskjeden vil fortsette å slite med marginene i 2024 til tross for selskapets initiativer, og at bruttomarginene vil være under press.

XXL

(Mill. kr)3. kv./233. kv./22
Driftsinntekter1.9822.207
Driftsresultat−15554
Resultat før skatt−18976
Resultat etter skatt−16542