<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forventer boom innen slanking

Goldman Sachs forventer en massiv vekst for slankemedisiner de neste seks årene, og tror markedet vil være verdt 100 milliarder dollar innen 2030. 

Publisert 5. nov. 2023 kl. 11.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
BONANZA: Interessen for Novo Nordisk slankemedisin Ozempic har eksplodert i år, og nå forventer Goldman Sachs at hele industrien vil få en voldsom vekst de neste årene.  Foto: Bloomberg

Etter at det danske selskapet Novo Nordisk har sprettet opp i en voldsom fart på børsen i år, har flere begynt å se på mot slankemedisiner. Nå melder Goldman Sachs at de forventer at slankemedisinmarkedet vil vokse å bli 16 ganger så stor innen 2030, og spår at industrien vil være verdt 100 milliarder dollar innen da, melder Business Insider. 

– Slankemarkedet er fortsatt i en tidlig fase, sier Goldman Sachs bioteknologianalytiker Chris Shibutani, som påpeker at estimatet på 100 milliarder dollar fremdeles er foreløpig og relativt følsomt for mindre justeringer av underliggende faktorer.

– Slankemarkedet er inne i en periode som, etter vår mening, har potensial for solid vekst fremover, med et toppscenariet som etter våre estimater til slutt kan føre til noen av de mest innbringende medisinene gjennom tidene, legger han til. 

Resultatvarsel

Diabetes- og slankemedisiner som Ozempic og Wegovy, som er såkalte GLP-1-medisiner, er blitt voldsomt populære i år, og aksjene i legemiddelselskapene Danmarks Novo Nordisk og det amerikanske Eli Lilly har skutt opp på børsen i år med henholdsvis 45 prosent og 55 prosent. 

Den danske legemiddelgiganten kom i midten av oktober med et resultatvarsel, hvor de varslet om en sterk økning i salgsinntekter og driftsresultat. Selskapet oppjusterte salgsveksten fra 27-33 prosent til 32-38 prosent, mens resultatforventningene ble oppjustert fra 31-37 prosent til 40-46 prosent.

I oktober stanset også danskene en studie av Ozempics effekt på behandling kroniske nyresykdommer i diabetespasienter, etter at en analyse hadde konkludert med at behandlingen ville ha positive effekter på nyresykdommer.

Optimistiske meglerhus

Goldman Sachs baserte sin prognose på et scenario der 15 millioner voksne amerikanere tar såkalte GLP-1 medisiner innen 2030, noe som utgjør litt under 15 prosent av den overvektige eller fete befolkningen.

Banken er imidlertid ikke det eneste meglerhuset som ser på slankemedisinmarkedet som en stor  investeringsmulighet. Morgan Stanley sa i september at de forventer at industrien vil være verdt 77 milliarder dollar innen 2030, og de viste da til medisinens popularitet i sosiale medier som en faktor som driver raskere enn forventet vekst, skriver Business Insider. 

I tillegg har også Barclays og Berenberg spådd at markedets verdi kan stige til henholdsvis 100 milliarder og 85 milliarder dollar.