<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Omsatte for 8 mrd. – tjente 11 mill.

Norsk Gjenvinning økte omsetningen med 1 milliard i fjor, men etter skatt satt konsernet igjen med enda mindre enn i 2021.

Publisert 23. juni 2023 kl. 14.16
Oppdatert 23. juni 2023 klokken 14.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 397 ord
OMSETNINGSHOPP: Fabrikksjef Tiril Susan Bratti og konsernsjef Bjørn Arve Ofstad i NG Group. Foto: NG Group

Norsk Gjenvinning-konsernet (NG Group) fortsetter å gjøre søppel om til sedler, og økte omsetningen fra 7,2 milliarder i 2021 til 8,2 milliarder i 2022.

Marginene er imidlertid ikke all verdens, med et resultat før skatt på 33 millioner kroner. Etter skatt sitter konsernet igjen med 11 millioner kroner. Det er ned 2 millioner fra året 2021.

Søppelgiganten samler inn rundt 2,3 millioner tonn avfall årlig, og har nylig fått innvilget 3,7 milliarder kroner i «bærekraftslån».

– Vi oppnår gode resultater i store deler av konsernet og utforsker stadig nye metoder å gjøre avfall om til verdifulle råvarer. Blant annet satser vi stort på resirkulering av legemiddelutstyr og utviklingsprosjekter innen energi, sier konsernsjef Bjørn Arve Ofstad i en pressemelding.

Store muligheter

Konsernet er eid av private equity-selskapet Summa, som kjøpte porteføljeselskapet av Altor i 2018. Summa-grunnlegger Reynir Indahl har tidligere beskrevet hvordan selskapet har «Visma-potensiale».

 – På verdensbasis blir 95 prosent av avfallet ikke gjenvunnet i dag. Den samlede, globale markedsverdien på selskaper som håndterer søppel er mer enn en billion dollar, og den håndterer over 2 milliarder tonn med avfall årlig. Hele denne verdikjeden må endre seg, sa Indahl til Finansavisen den gangen.

Den gang gikk gjenvinnings-konsernet i minus, noe det klarte å snu i 2021.

En rapport fra Summa Equity, som kun investerer i bærekraftsselskaper, viser til store muligheter når sirkulær økonomi kommer på dagsorden i EU. Den hevder EUs sirkulære markeder kan være verdt 1.500 milliarder euro innen 2040.

– Vi kan ikke fortsette å arbeide på samme måte som før. Det er nødvendig å bygge videre på vår eksisterende infrastruktur og kompetanse, og ikke minst samarbeide tett med våre industrielle partnere som har mål om dekarbonisering, mener Ofstad.

Milliardlån til bærekraft

NG Group drifter 40 anlegg der avfall blir levert, gjenvunnet og behandlet. Med 2.200 ansatte er de tilstede i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Polen og Storbritannia.

Lånet på 3,7 milliarder kroner er innvilget av DNB, Danske Bank, Sparebank 1 SR-Bank og Swedbank, og er linket til selskapets bærekraft. Med andre ord vil renten opp- eller nedjusteres basert på hvorvidt NG Group oppnår sine satte mål.

Deler av lånet vil bli brukt til å fornye kjøretøyflåten til fossilfrie biler, opplyses det.

NG Group 2022

(Mill. NOK)20222021
Driftsinntekter7.824*6.995*
Driftsresultat348239
Resultat før skatt3323
Årsresultat1113

* Tallene er eksklusivt oppkjøp gjort i perioden. I 2022 ble Sørvest Betongsaging, Drillcon, Diamant Wire Teknikk & EC Svenska,AIP Betongsaging og AIP Sanering kjøpt opp av konsernet.

NG Group