<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brutalt fall for Orkla

Orkla overrasket da de annonserte storsalg i Orkla Food Ingredients. Markedet var lite imponert og sendte kursen bratt ned. 

Publisert 26. okt. 2023 kl. 07.07
Oppdatert 26. okt. 2023 klokken 15.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 517 ord
FALLER TUNGT: Torsdag morgen la konsernsjef i Orkla, Nils K. Selte, frem tall for tredje kvartal.  FOTO: Thomas Bjørnflaten

 

Rett før Orkla leverte kvartalstall klokken 07.00 torsdag morgen, sendte de ut melding om at private equity-selskapet Rhône kjøper 40 prosent av Orkla Food Ingredients (OFI). 

– Det har vært stor interesse for å kunne bli medeier i OFI. Jeg er stolt over at vi inngår partnerskap med en så dyktig organisasjon som Rhône. Rhône skilte seg ut med sin konstruktive holdning til partnerskapet og strategiske innsikt. Dette er en milepæl for Orkla som gjør at OFI kan fortsette sin organiske og strukturelle vekst. Denne transaksjonen er et eksempel på fleksibiliteten og verdiskapingspotensialet som Orklas nye driftsmodell muliggjør, skrev konsernsjef Nils K. Selte i pressemeldingen. 

Lite imponert

Transaksjonen priset OFI til 15,5 milliarder kroner, og 6,5 milliarder kroner uten gjeld. Salget skal brukes til nedbetaling av gjeld, og til investeringer opplyser Orkla. Selv om Orkla var tilfreds med transaksjonen ble hverken analytikere eller markedet imponert. 

Analytiker i SpareBank 1 Markets, Øyvind Mossige, skriver at marginutviklingen er svak og skuffende. Det forklares med kostnadsutviklingen, negative volumer og problemer på Sjokolade- og snacksfabrikken i Latvia som han tror vil fortsette inn i 2024.

– Avtalen med Rhône er spennende, men prisen overrasker ikke når det gjelder den oppnådde prisen. Totalt sett nøytral for våre estimater, men vi forventer en negativ aksjekursreaksjon som gjenspeiler marginutviklingen, operasjonelle problemer og en lav pris for ingrediensene, skriver Mossige.

Markedet svarte med å sende kursen på Orkla ned jevnt og trutt utover dagen, og hele årets oppgang ble borte i løpet av timer. På det meste var aksjen ned rundt 9 prosent. Stikk i strid med selskapets strategi hvor børsverdiene skal synliggjøres gjennom en oppsplitting i 12 ulike porteføljeselskaper. Det er også en bekymring for den fallende driftsmarginen som i tredje kvartal lå på 10,3 prosent. 

 Jotun drar lasset

Orklas driftsinntekter økte i tredje kvartal med 14 prosent til 16,8 milliarder kroner. Fremgangen skyldtes primært prisøkninger og positive valutaomregningseffekter. Åtte av 12 porteføljeselskaper hadde underliggende resultatvekst, melder Orkla i kvartalsmeldingen.

Orklas resultatbidrag fra tilknyttede selskaper utgjorde 509 millioner kroner, noe som er en fremgang på 114 prosent. Det er i all hovedsak Jotun, som Orkla eier 42,7 prosent av, som bidrar til denne fremgangen. 

Orkla skriver at Jotuns resultat var drevet av volumvekst, økt bruttomargin og god kostnadskontroll. Orklas resultat før skatt endte på 2,0 milliarder kroner, noe som er en nedgang på 9 prosent fra tredje kvartal 2022. Hovedårsaken til nedgangen er vesentlig lavere kraftpriser. Hydro Powers driftsresultat EBIT (adj.) ble redusert fra 773 millioner kroner til 153 millioner kroner.

Justert resultat pr. aksje økte med 2 prosent og endte på 1,61 kroner i tredje kvartal.

– Jeg er fornøyd med å rapportere om resultatvekst for de fleste av porteføljeselskapene. Det gleder meg å se at den sterke veksten i Jotun fortsetter og at Orkla India leverer solid vekst på toppen av et godt resultat i fjor. Oppstarten av ny kjeksfabrikk i Latvia har vært mer krevende og kompleks enn forutsatt og påvirket vårt resultat negativt.

Orkla

(Mill. kr) 1. kv./23 3. kv./22
Driftsinntekter 16.739 14.752
Driftsresultat 1.907 2.122
Resultat for skatt 2.048 2.245
Resultat pr. aksje 1.618 1.560