<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svenskene har aldri sett maken

Rentene er mer enn doblet på ett år, og boligprisene stuper. Det sender låneviljen til rekordlav bunn.

Publisert 28. des. 2022 kl. 11.43
Oppdatert 28. des. 2022 klokken 12.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
SVERIGE: Boligprisene er ned rundt 15 prosent siden toppen i år, samtidig som rentene går i været. Foto: Dreamstime

Utlånene til svenske husholdninger vokste med 4,1 prosent annualisert i november. Det er det laveste nivået som er registrert noensinne, ifølge Statistiska centralbyrån (SCB). Dataserien strekker seg tilbake til januar 2006.

I oktober var låneveksten 4,5 prosent. På det høyeste i år har den vært oppe i 6,8 prosent.

De totale utlånene til husholdningene utgjorde 4.900 milliarder svenske kroner. Det tilsvarer drøyt 4.600 milliarder norske kroner.

Høyeste boliglånsrenter siden 2012

Utlånsbremsen kommer samtidig som rentene stiger og boligprisene stuper.

Gjennomsnittlig rente på nye boliglån oppgis til 3,42 prosent. Gjennomsnittlig flytende rente var på 3,21 prosent i november. Dette utgjør mer enn en dobling fra november 2021, og er de høyeste boliglånsrentene som er observert siden høsten 2012, ifølge SCB.

Styringsrenten i Sverige ligger nå på 2,5 prosent , opp fra null i april, etter blant annet en heving på et helt prosentpoeng i september.

Boligprisene har på sin side falt rundt 15 prosent siden toppen i mars, viste Valueguards boligprisindeks HOX rett før jul. Ifølge Bloomberg venter økonomer en prisnedgang på 20 prosent fra toppnivåene.

Mest av alt boliglån

Boliglån utgjorde 82 prosent av de samlede utlånene til husholdningene i november. Den årlige boliglånsveksten var på 4,5 prosent.

Forbrukslån økte med 3,7 prosent, og utgjorde 6 prosent av husholdningenes totale lån.

Veksten innen lån til ikke-finansielle foretak var på 16,0 prosent årlig. Veksten har dermed avtatt i to måneder på rad. I september nådde veksten 16,7 prosent – det høyeste nivået på 14 år.

Utlånene fra monetære finansinstitusjoner til husholdninger og ikke-finansielle foretak beløp seg til totalt 7.854 milliarder svenske kroner i november.