<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank øker kronesalget

Norges Bank øker kronesalget til 1,1 milliarder pr. dag i september, opp fra 1 milliard i august. Det er noe høyere enn ekspertene hadde ventet på forhånd.

Publisert 31. aug. 2023 kl. 10.03
Oppdatert 31. aug. 2023 klokken 15.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 482 ord
ØKER: Norges Bank øker kronesalget noe mer enn ventet. Her sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: NTB

Norges Bank vil kjøpe valuta på vegne av staten tilsvarende 1.100 millioner kroner hver dag i september 2023, meldte sentralbanken torsdag formiddag.

Det er litt høyere enn Handelsbanken hadde ventet på forhånd, som hadde ventet valutakjøp på 1 milliard.

– Vi ventet at transaksjonsvolumet skulle være uendret på 1 milliard pr. dag, og så ble det ørlite høyere på 1,1. Kronen går litt svakere i valutamarkedet, men det er ikke noen store utslag, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Det var marginalt høyere enn ventet, men ikke noe som gir særlig høye utslag. Euroen lå på rundt 11,56 kroner i forkant av meldingen, og nå ligger den på rundt 11,59.

Kronen falt også mot dollaren etter meldingen, der én amerikansk dollar hoppet fra 10,59 til 10,65 kroner.

LITT HØYERE: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener kronesalgene ble litt høyere enn ventet, og at høyningen potensielt kan indikere en videre oppgang de neste månedene. Foto: Ivan Kverme

Kan bety videre økning

Han er imidlertid klar på at økningen kan gi et signal om at salgene ikke skal reduseres.

– En økning kan innebære at man tenker at det ikke blir en reduksjon fremover.

– Hvorfor øker de salgene når kronen er så svak?

– Dette er ikke en del av pengepolitikken, og avhenger av størrelsen på statsbudsjettet og skatteinngangen som kommer, som igjen avhenger av olje- og gassprisene. Dette må man se på separat fra pengepolitikken, men de forsøker å glatte ut disse transaksjonene slik at det ikke skal skape store reaksjoner i markedet, og gitt utslagene nå kom ikke dette som noen stor overraskelse, sier Hov.

Den norske staten har inntekter fra petroleumsvirksomheten i både kroner og valuta. En del av disse inntektene blir hvert år brukt til å dekke et planlagt underskudd på statsbudsjettet, det oljekorrigerte underskuddet.

Resten blir spart i valuta i Statens pensjonsfond utland (SPU). På oppdrag fra Finansdepartementet gjennomfører Norges Bank de nødvendige valutatransaksjonene knyttet til bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet og til sparing i SPU.

Ikke gode nyheter

Analytiker Dane Cekov i Nordea Markets skriver i en oppdatering fra meglerhuset at økningen er dårlige nyheter for kronen.

«Vi har lenge skrevet at kronesalget på vegne av staten vil forbli høyt mot årsskiftet og at en full stopp av kronesalg ikke er foreliggende. Dagens endring bekrefter synspunktet vårt, og viser at kronesalget til og med kan øke ytterligere hvis energiprisene hopper i vinter.»

Han skriver videre at kronesalgsøkningen isolert sett peker mot en svakere kronekurs fremover, men trekker frem at olje- og gasselskapene sannsynligvis kommer til å øke kronekjøpene, som vil bety lite endring for kontantstrømmen.

«Til tross for dette, er det fra et psykologisk perspektiv ikke gode nyheter for kronen.»