<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ble best presterende valuta etter handelstiltak

Den pakistanske rupien var den best presterende valutaen i september, etter at Pakistan innførte tiltak mot ulovlig handel i dollar.

Publisert 18. okt. 2023 kl. 14.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
STYRKES: Den pakistanske rupien styrket seg betraktelig i september etter at Pakistan innførte tiltak mot ulovlig dollarhandel. Foto: Dreamstime

Den pakistanske rupien har hentet seg inn fra et rekordlavt nivå og blitt verdens best presterende valuta i september, skriver CNBC.

Valutaen falt til en all time-low på 307 rupi mot den amerikanske dollaren tidlig i september, før den snudde og siden har styrket seg over 8 prosent mot dollaren. Det markerer den sterkeste oppgangen blant alle valutaene den siste måneden. 

Innsats mot ulovlig handel

Oppgangen skyldes i stor grad at den pakistanske regjeringen gikk inn for å begrense omfattende ulovlig handel med dollar. 

«Pakistans rupi var den beste valutaen globalt denne måneden, takket være regjeringens innsats for å bekjempe ulovlig handel med dollar, som hjalp med å snu dens skjebne,» sa HDFC Securities i en nylig rapport, ifølge CNBC. 

Oppgangen skal være ekstra bemerkelsesverdig da de fleste valutaer, som den thailandske baht og sørkoreanske won, har falt mot dollaren som følge av frykt for at amerikanske renter vil forbli høye over lengre tid. 

Ifølge lokale medier gjennomførte Pakistans føderale etterforskningsbyrå en landsomfattende razzia mot byttefirmaer som var involvert i ulovlige dollartransaksjoner, som involverte kjøp og salg av dollar gjennom uformelle kanaler uten dokumentasjon.

Den pakistanske rupien blir onsdag ettermiddag omsatt for i området av 0,0036 dollar, eller 279,76 rupi pr. dollar.

Høy inflasjon

Pakistans inflasjon i september økte til 31,4 prosent på årsbasis på grunn av høye energi- og drivstoffpriser. Ifølge CNBC er nesten 43 prosent av Pakistans inflasjonskurve direkte relatert til forholdet mellom pakistanske rupi og amerikanske dollar. 

Inflasjon er nært knyttet til en valutas verdi, da økende kostnader reduserer kjøpekraften til valutaen. Makroeksperter skal nå vente en gradvis nedgang i inflasjonen, som følge av valutastyrkelsen.