<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kronekursen bykser til etter rentebeslutning

Kronekursen bykset til etter rentebeslutningen. Valutastrateg Magne Østnor mener det er overraskende at Norges Bank legger så mye vekt på kronesvekkelsen.

Publisert 14. des. 2023 kl. 10.59
Oppdatert 14. des. 2023 klokken 13.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
OVERRASKET: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det er overraskende hvor mye Norges Bank vektlegger kronekurssvekkelsen. Foto: Iván Kverme

Torsdag formiddag overrasket Norges Bank markedet ved å melde at styringsrenten skal settes opp ytterligere 0,25 basispunkter, fra 4,25 til 4,50 prosent. Det ga umiddelbart utslag på kronekursen, som styrket seg mot de fleste nøkkelvalutaene.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener rentebeslutningen kommer overraskende.

– Ble du overrasket over at renten heves?

– Ja, det ble jeg egentlig. Utfallet av møtet har vært usikkert, men vi følte de siste ukene at vi hadde nok tall til å estimere at det ville bikke i retning av uendret. Men det var altså feil, sier Østnor.

– Den største overraskelsen er at Norges Bank legger så mye vekt på kronesvekkelsen. Ser man på renteregnskapet her, ser man at dette trekker opp rentebanen med nesten 50 basispunkter.

Sterkere krone

Fem minutter etter avgjørelsen ble kronen styrket mot den amerikanske dollaren fra 10,71 til 10,63 kroner pr. dollar. For euroen styrket kronen seg fra 11,68 til 11,59 kroner pr. euro.

– Nå ser vi en umiddelbar effekt, noe som ikke er veldig overraskende. Mye av bevegelsen skyldes at beslutningen ble annerledes enn markedet hadde priset inn, men det er klart at dette indikerer at Norges Bank går en litt annen vei enn både Riksbanken og ikke minst Federal Reserves rentebeslutning onsdag, sier Østnor.

– Disse to sistnevnte kommuniserer at den umiddelbare inflasjonsfaren er over, og at hensynet til vekst og ledighet må få større rom i beslutningsprosessen. Jeg tolker dagens beslutning med at Norges Bank ikke er helt der ennå.

Strategen mener den høye kjerneinflasjonen i Norge vil gjøre at Norges Bank vil være blant de siste til å kutte rentene, og at dette synet nå er forsterket. Han tror imidlertid ikke den høyere rentebanen vil tilsi at kronen skal nærme seg historiske nivåer.

– Én ting er disse sykliske faktorene, men vi har lagt mer og mer vekt på en del av de strukturelle faktorene som vi mener drar i retning av en svakere krone. Det vil veie tyngst litt frem i tid.

Tok rett

Capital Economics er blant de få som ventet at Norges Bank ville sette opp renten til 4,50 prosent. TDN skriver torsdag at Capital Markets mener Norges Bank undervurderer effekten av rentebanen, og at svakere økonomi og sterkere krone sannsynligvis vil føre til at renten kan kuttes fra andre halvdel av 2024.

«Vi mener fortsatt dette er for haukete. I stedet forventer vi at en svakere økonomi og en styrket krone, på bakgrunn av et oppsving i global investorrisikoappetitt, vil dempe inflasjonen raskere enn det sentralbanken anslår. Derfor holder vi fast ved vårt syn om at rentekutt vil begynne rundt midten av neste år – tidligere enn det som er anslått i bankens nye sett med prognoser,» skriver analysehuset, ifølge TDN.