<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betydelig nedgang i både import og eksport

Norges import og eksport falt betydelig i mars sammenlignet med samme måned i fjor, skriver SSB.

Publisert 15. apr. 2024 kl. 08.02
Oppdatert 15. apr. 2024 klokken 08.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 469 ord
Foto: Dreamstime

Statistisk sentralbyrå (SSB) la onsdag frem tallene for handelsbalansen i mars. Fasiten ble at importen endte på 78 milliarder kroner i mars, 23,1 prosent lavere enn tilsvarende måned i fjor. Eksporten gikk tilbake med 20,5 prosent og endte på 142 milliarder kroner i samme periode.

 Nedgangen for importen skal ifølge byrået hovedsakelig være forårsaket av gjennomgående høy import i fjor, mens tilbakegangen for eksporten i stor grad skyldes lavere priser på naturgass samt lavere verdi på fastlandseksporten.

– For fastlandseksporten er fallet bredt, men særlig fisk, metaller og raffinerte petroleumsprodukter trekker eksporten mye ned, sier seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå Jan Olav Rørhus i rapporten.

Handelsoverskuddet svekket seg med 17,1 prosent og endte på 64,0 milliarder kroner.

Norges Banks importveide kursindeks for viktige handelspartnere viser ifølge SSB at kronen fortsatt er historisk svak, men at kursen er omtrent uendret fra mars i fjor. Dette gjør ifølge rapporten at valutakursen har liten betydning på verdiendringene fra året før. 

Olje og gass

SSB skriver blant annet at prisene på råolje steg for tredje måned på rad i mars, opp nær 10 prosent fra årsskiftet. Det ble eksportert 52,8 millioner fat råolje i mars, en økning på rett under 20,0 prosent fra forrige måned. Sammenlignet med mars i fjor økte eksportvolumet med 3,1 prosent. Verdien av råoljeeksporten endte i mars på 46,6 milliarder kroner, en økning på 15,7 prosent fra i fjor.

Eksportverdien av naturgass falt med nesten 40 prosent fra mars i fjor og endte på 40,4 milliarder kroner. Årsaken til nedgangen er lavere pris på naturgass.

Det ble utført 10,7 milliarder standard kubikkmeter gass i gassform i mars, en økning på 2,3 prosent fra i fjor.

Metall og fisk

Fastlandseksporten falt for andre måned på rad, og endte på 54,1 milliarder kroner i mars. Dette er en nedgang på henholdsvis 4,4 prosent fra februar i år, og 25,1 prosent fra mars i fjor.

Nedgangen drives blant annet av en kraftig nedgang i inntekter fra metalleksport, som er 42,4 prosent mindre sammenlignet med samme måned i fjor, og fiske, som er ned 14,4 prosent. 

– En nedgang i fiskekvoter for 2024 påvirker eksporttallene og fører til lavere volum av blant annet torsk, sild og makrell, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.

Strøm, diesel og bil

Lavere strømpriser førte til redusert eksportverdi av strøm i mars, ned 19,1 prosent fra mars i fjor. Nedgangen kommer til tross for en økning i volumet på 27,0 prosent i samme periode, skriver SSB. Importverdien av strøm var også mindre i mars, ned 44,8 prosent.

Eksportverdien av diesel falt med 2,4 milliarder kroner fra mars 2023, som tilsvarer en nedgang på 76,7 prosent. Nedgangen skyldes i hovedsak lavere volum.

Til slutt skriver statistikkbyrået at bilimporten tok seg opp med nesten 50 prosent fra februar til mars, men at det sammenlignet med mars i fjor fremdeles er en nedgang på 46,8 prosent. 

Det ble importert omtrent 13.500 biler i mars, hvorav nærmere 11.000 var elbiler, opplyses det.