<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Der kom smellen!

Norsk inflasjon faller ikke lenger klart raskere enn Norges Bank venter. Det svekker sjansen for et rentekutt i år.

Publisert 10. mai 2024 kl. 08.00
Oppdatert 10. mai 2024 klokken 09.00
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 788 ord
TRAFF TIL SLUTT: I hele vinter har Norges Bank og Ida Wolden Bache spådd for høy inflasjon, men ikke i april. Foto: Are Haram

Norsk inflasjon sank videre i april, men ikke raskt nok til å øke sjansen for et rentekutt. SSBs tall for konsumprisindeksen viser at total inflasjon, KPI, sank fra 3,9 til 3,6 prosent, mens kjerneinflasjonen sank fra 4,5 til 4,4 prosent.

Norges Bank ventet henholdsvis 3,9 og 4,5 prosent på de to inflasjonsmålene. Konsensusforventningen var 3,4 prosent for KPI og 4,3 prosent for KPI-JAE. 

Kutt i år?

Ved rentemøtet nylig gikk Norges Bank langt i å avblåse et rentekutt i år, men varslet at om inflasjonen falt raskere enn ventet, kunne det likevel komme et kutt. Den uventet høye inflasjonen i april svekker sjansen for et rentekutt før jul ytterligere.

Det er tydeligvis også oppfatningen i valutamarkedet, for kronen styrket seg da inflasjonstallene ble kjent.

Norges Bank har nå bommet på inflasjonen systematisk i hele vinter, og hele tiden ventet for høy prisvekst. KPI-anslaget har vært for høyt ti måneder på rad, mens anslaget for KPI-JAE har vært for høyt seks måneder for rad.  Nå er imidlertid bommen svært liten for april, og avviket er neppe stort nok til å få Norges Bank til å konstatere at inflasjonen fortsatt faller raskt.

– Ikke kutt

– Dette var litt på den lave siden, så det ser ut som prisveksten vil holde seg 0,2 prosentpoeng lavere i andre kvartal enn Norges Bank hadde sett for seg. Og det er ganske sannsynlig at også neste måned havner på den lave siden, og det trekker i retning av rentekutt, tror Dane Cekov, seniorstrateg i Nordea Markets.

– Men høyere reallønnsvekst enn anslått i frontfaget, sterke boligmarkedstall og høyere renteforventninger ute gjør at det likevel ikke blir noe kutt i år, konkluderer han.

IKKE KUTT: Dane Cekov tror at «alt annet enn inflasjonen» vil hindre et norske rentekutt i år. Foto: Are Haram

Matvareprisene økte mye, 3,3 prosent, noe som tyder på at priskrigen rundt påsken er overstått.

– Fremover vil likevel matvareprisene være en demper på prisveksten, fordi de steg mye utover våren i fjor, sier Cekov.

Importerte priser trakk ned i april, men Cekov tror at vårens kronesvekkelse får dette til å snu relativt raskt.

– Jo, kutt

– Absolutt, sier Kjetil Martinsen på spørsmål om det fortsatt er håp om et norsk rentekutt i år.

– Norges Bank ville ikke binde seg til et kutt i september. Denne rapporten er nøytral rundt september, men vi står på desember fremdeles.

Martinsen mener inflasjonsutviklingen nå er i tråd med Norges Banks anslag.

TROR PÅ DESEMBER: Kjetil Martinsen mener det er for tidlig å lukke døren for et norsk kutt i høst. Foto: Iván Kverme

– Det er egentlig kun matprisene som holder dette oppe. Hadde vi hatt en normal prisvekst på matvarene, ville kjerneinflasjonen havnet på 4,0 prosent. Vi ser også at matprisene i landene rundt oss faller, fremhever Martinsen.

– Tjenesteinflasjonen fortsetter å avta, som i Sverige og USA. Det er derfor tendenser til at den trege delen av inflasjonen avtar, mener han.

– Inflasjonsbanen gjennom året er viktig av to grunner. Den skal gjøre at Norges Bank er trygg på at inflasjonen avtar, og den bidrar til lønnsveksten neste år. Hver eneste måned vi nå ser med synkende inflasjonstakt bidrar positivt. 

– Alt annet på oppsiden

– Det blir stadig mer sannsynlig at vi må vente til  neste år før vi får et kutt. Vi har en prognose om at kuttet tidligst kommer i desember, men det er altså tidligst, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

– Inflasjonen har hele tiden holdt seg lavere enn Norges Banks prognose. Alt annet har vært på oppsiden.  Nå er den kortsiktige utviklingen helt på linje med Norges Banks vurderinger, og realøkonomien går bedre enn Norges Bank ventet. Da blir summen av faktorer klart på oppsiden, sier Hov.

NIKS: Sterk realøkonomi og en inflasjon som flater ut får Marius Gonsholt Hov til nesten å se bort fra et rentekutt i høst. Foto: Iván Kverme