<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Volkswagen satser i Kina

Volkswagen investerer 700 millioner dollar i Kinesiske Xpeng, og inngår samarbeid om utviklingen av nye elbilmodeller. 

Publisert 27. juli 2023 kl. 07.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 219 ord
SATSER I KINA: Volkswagen inngår samarbeid med Xpeng om utviklingen av to nye elbiler. Foto: Ragnvald Johansen

Volkswagen kunngjorde onsdag at de har inngått en avtale om å utvikle to nye elektriske kjøretøy sammen med den kinesiske elbilprodusenten Xpeng. Som en del av avtalen vil Volkswagen investere omtrent 700 millioner dollar i Xpeng, og dermed få en eierandel på 4,99 prosent i det kinesiske selskapet, i følge CNBC.

Etter nyheten steg de amerikansk noterte Xpengs aksjene, med over 26 prosent på børsen ved dagens slutt.

Som en del av avtalen vil Volkswagen og Xpeng samarbeide om å utvikle to mellomstore elektriske modeller basert på plattformen som støtter Xpengs G9, en mellomstor elektrisk crossover-SUV.

Kun til det kinesiske markedet

De nye elbilene, som vil bli merket som VW-modeller og kun solgt i Kina, forventes å bli lansert i 2026.

Volkswagen betaler 15 dollar per amerikansk-noterte Xpeng-aksje, og vil få en plass i elbilprodusentens styre, forbeholdt regulatoriske godkjennelser.

Volkswagen bekreftet også at deres datterselskap Audi har signert en separat avtale med sin langsiktige kinesiske partner, det Shanghai-baserte selskapet SAIC Motor, for å sammen utvikle nye Audi-merkede elbiler for det kinesiske markedet. Planen er å utvikle nye elbiler i segmenter der Audi for øyeblikket ikke har tilstedeværelse i Kina, opplyste selskapet.

– Vi utnytter styrken til Volkswagen og våre partnere for å skape synergieffekter som gjør det mulig å bringe flere produkter raskere til markedet, sa Ralf Brandstätter, sjef for Volkswagen i Kina, i en uttalelse.