<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SBB etterforskes av svensk finanstilsyn

SBB etterforskes for brudd på regnskapsregler i sin årsrapport for 2021, ifølge FT.

Publisert 22. juni 2023 kl. 14.40
Oppdatert 22. juni 2023 klokken 14.48
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
UNDER ETTERFORSKNING: Gründer og tidligere adm. direktør Ilija Batljan i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden etterforskes for regnskapsfusk av svenske mydigheter.  Foto: Eivind Yggeseth

Krisene kommer som perler på en snor for SBB. Nå har Finansinspektionen (FI), det svenske finanstilsynet, åpnet etterforskning hos eiendomsforvalteren, og undersøker hvorvidt selskapet har brutt regnskapsregler i årsrapporten sin for 2021, ifølge FT.

Etterforskningen omfatter hvorvidt SBB rapporterte korrekt verdivurdering av eiendommer i to av porteføljene sine, samt hvordan selskapet har redegjort for kjøp av eiendeler. 

«FI starter nå derfor en undersøkelse for å se om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har brutt gjeldende regnskapsregler og om FI bør gripe inn mot selskapet», skriver tilsynet ifølge SVT

Aksjen faller 15 prosent på stockholmsbørsen torsdag. Hittil i år har aksjeverdien blitt barbert med over 80 prosent.

Full kollaps

Obligasjonene til gjeldstyngede SBB ble nedgradert til søppelstatus av både Fitch og S&P tidligere i år. 

Selskapet var tungt belånt, og en rekke med rentehevinger slo negativt ut for selskapet, særlig med tanke på den betydelige kortsiktige gjelden. Da Fitch nedgraderte SBB hadde konkursrisikoen i selskapet økt fra 5 til 18 prosent innen ett år siden kvartalsrapporten 28. april. Innen to år var sannsynligheten for konkurs 25 prosent.

Styret vurderte da salg av eiendeler, forretningssegmenter eller hele selskapet for å sikre refinansiering. 

Personlig krise

Gründer Ilija Batljan måtte gå av, men sitter fremdeles med en majoritet av selskapets aksjer.

Dette har skapt ringvirkninger, både for ham selv personlig , samt for kreditorer i hans personlige investeringsselskap IB Invest, da utbyttene fra SBB ble frosset og Batljan måtte utsette renteutbetalinger.

SBBs kreditorer har også advart selskapet om mislighold og brudd på lånebetingelsene, nærmere bestemt dekningsgraden, som de mener ikke har vært oppfylt siden 31. mars.