<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 11. des. 2022 kl. 16.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
BEHOV FOR LANGT FLERE: Har du praktisk erfaring som hjelpepleier, kan du bli en uvurderlig ressurs innen utvikling av IT-systemer for helsesektoren, skriver Mats Furulund. Foto: Academic Work

Vi må gjøre det effektivt å bytte karriere

Vi må endre oppfatningen om at et karrierebytte er noe stort, noe ekstremt, vanskelig og uvanlig, skriver Mats Furulund i Academic Work.

Tok du et skolevalg som 18-åring som du senere har angret på? Det skal ikke måtte bety at du sitter fast i en yrkesretning du ikke lenger synes er spennende. Kanskje trenger du bare noe mer – så kan du være en del av løsningen på fremtidens store kompetansegap.

Innen 2030 står 40.000 IT-jobber tomme. Samtidig ble det i årets statsbudsjett ganske sjokkerende kuttet 1.500 IT-plasser.

Behovet i jobbmarkedet er altså åpenbart. Dette er en mulighet for deg som tenker at du har havnet på litt feil hylle i arbeidslivet.

Det du må vite – er at det du har gjort er verdt noe – og din annerledes bakgrunn kan være en fordel.

Det er på tide å se karriere på en ny måte.

Dersom du så langt har sett på IT-jobber som «Dette er ikke noe for meg» eller «Dette kan jeg ikke nok om», vil jeg utfordre deg til i stedet å tenke «Her har jeg masse å bidra med» og «Jeg tilfører et helt annet perspektiv».

Du kan bruke det du har lært, og legge til IT-kunnskap, så blir du en helt uvurderlig ressurs i arbeidslivet

Har du praktisk erfaring som hjelpepleier, kan du bli en uvurderlig ressurs innen utvikling av IT-systemer for helsesektoren. Har du jobbet som rørlegger, har du spisskompetanse de fleste IT-utdannede mangler i en rolle som systemutvikler innen bygg, eiendom og infrastruktur.

For skal vi dekke kompetansegapet, trengs det ikke bare veldig mange flere hoder, men også et større mangfold enn det tradisjonelle IT-utdanninger så langt har klart å levere av kandidater. Kvinneandelen må opp, og vi trenger et mangfold av bakgrunner generelt.

Vi i Academic Work er en av aktørene som lar folk uten IT-bakgrunn bytte karriere og bli IT-konsulenter på 12 uker. For oss som jobber med de som er tidlig i karrieren, men allikevel ønsker seg noe nytt, er dette en måte å få seg ny karriere som bidrar til Norge fremover.

Vi må endre oppfatningen om at et karrierebytte er noe stort, noe ekstremt, vanskelig og uvanlig, til å bli oppfattet som like vanlig som kompetanseutvikling er i dag.

Til deg som kjeder deg på jobb – eller som vil ha en mer meningsfull jobb som bidrar til fremtiden, vil jeg si dette:

Faktum er at det er skrikende behov for deg – og det finnes tilbud du kan være med på, som har mye lavere risiko enn å sette deg på skolebenken i tre til fem år igjen for å ta en bachelor- eller mastergrad. Du kan bruke det du har lært, og legge til IT-kunnskap, så blir du en helt uvurderlig ressurs i arbeidslivet.

Mats Furulund

Adm. direktør i Academic Work