<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum solgte hytta til søsteren – nå risikerer hun monsterskatt

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum solgte i fjor hytta si til søsterens aksjeselskap. Nå kan hun risikere å måtte betale monsterskatt hvis det viser seg at hun bruker den privat. 

Publisert 13. des. 2022 kl. 14.34
Oppdatert 14. des. 2022 klokken 08.27
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 586 ord
HODEBRY: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum solgte hytta på Trysil til søsterens AS. Det kan by på trøbbel med skattemyndighetene. Foto: Are Haram

I 2015 kjøpte Trygve Slagsvold Vedum en beskjeden hytte i Trysilfjell hytteområde, like ved Trysil skisenter. 

Hytta på 53 kvadratmeter ligger på en tomt på 1,1 mål og ble kjøpt for 1,7 millioner kroner.

I fjor solgte han eiendommen til sin søster Kjersti Ingeborg Slagsvold Vedums aksjeselskap Vedum Consulting AS. Prisen var 2,675 millioner kroner – en gevinst på tett oppunder 1 million. 

Eierskiftet ble registrert i Statens Kartverk 3. desember samme år. Søsteren eier 51 prosent av aksjene i Vedum Consulting, mens Tobias Linné Elshøy eier 49 prosent.

Saken ble først omtalt av bransjenettstedet Estate Nyheter

Trygve Slagsvold Vedum solgte hytta på Trysil til sin søster Kjersti Ingeborg Slagsvold Vedums aksjeselskap Vedum Consulting AS Skjermbilde: 1881

– Vanlige folk blir flådd

I mai i år varslet Regjeringen at Finansdepartementet hadde sendt på høring et forslag om særregler for å motvirke privat konsum i selskap – altså at selskapet kjøper eiendeler eller tjenester som eieren benytter privat.

– Nå er det vanlige folks tur til å bli flådd, sa eier av regnskapsbyrået Abacus Ratio Geir Braathen til Finansavisen etter å ha lest forslaget.

Den skattepliktige fordelen ved å disponere bolig- og fritidseiendom var foreslått satt til 0,5 prosent pr. uke av det høyeste av eiendommens omsetningsverdi eller anskaffelseskostnad, tillagt påkostninger.

– Gir en robusthet uten like i ustabile tider
Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities har funnet en aksje som kan fungere som en trygg havn i usikre tider. Kristiansen skriver i sin analyse at «driftskostnaden på 7 dollar pr. fat gir en robusthet som er uten like gjennom ustabile tider». Han tror også at kapitalmarkedsdagen 8. februar vil være en positiv trigger, og ser flere utbytter enn det som allerede er meldt for neste år.

«En viktig forskjell fra de alminnelige reglene om uttaks- og utbyttebeskatning er at det foreslås at det er disposisjonsretten – ikke faktisk bruk  som skattlegges. Det betyr at eieren vil bli skattlagt for å ha tilgang til eiendelen», skrev advokat Alex Jægersen, Bing Hodneland advokatselskap i et innlegg i Finansavisen i mai.

Skatteetaten har hatt store utfordringer med at faktisk bruk ikke blir meldt inn, og Skatteetaten anslår at uoppgitt inntekt ved privat konsum i selskap utgjorde om lag 1,45 milliarder kroner i 2019.

«Det foreslås særregler ved overdragelse av nevnte formuesobjekter fra selskap til eier eller eiers nærstående», skrev Finansdepartementet. Nå er det ironisk nok nettopp dette Vedums søster blir rammet av hvis det blir innført monsterskatt, og dersom det viser at hun bruker den privat. 

Advokat Harald F. Strandenæs og advokatfullmekting Torstein Feldborg i Advokatfirmaet Strandenæs var raskt ute med å karakterisere dette som en monsterskatt.

Eksempel på Vedums hytte

 

Forutsatt at fritidsboligen er i aksjonærenes disposisjon, og at verdien som skal legges til grunn er 2,7 millioner kroner, blir beregningen for aksjonæren som følger. Merk at det her ikke er lagt inn mulige fradrag for egenbetaling og at hytta er til disposisjon samtlige uker i året.

Eiendomsverdi: 2,7 millioner kroner

0,5% per uke: 13.500 kroner

Skattegrunnlag pr. år (x52 uker): 702.000 kroner

Oppjusteringsfaktor for utbytte på aksjer (x1,72): 1,21 millioner kroner *)

Utbytteskatt for aksjonær (22%): 266.000 kroner

*) Skatteetaten oppjusterer skattepliktig utbytte med en faktor på 1,72 (2023-sats) for å motvirke at eiere som arbeider i eget selskap skal ta ut eierinntekter (utbytte, mv.) fremfor lønn. Med oppjusteringen utgjør effektiv skattesats på utbyttet fra selskapet til personlig aksjonær 22% x 1,72 = 37,84%.

– Ingen kommentar

Hvis disse reglene blir vedtatt, risikerer dermed Vedums søster å bli skattelagt sjablongmessig hvis hun bruker hytta privat. Se utregning i faktaboksen over.

Kjersti Slagsvold Vedum sier til Estate Nyheter at hytta er «kjøpt til markedspris på vanlig måte». Hun har ingen kommentar til om hun bruker hytta privat. Hun ønsker heller ikke å få tilsendt spørsmål på e-post for eventuelt å utdype svarene.

Lars Vangen, statssekretær i Finansdepartementet, skriver i en e-post til Estate Nyheter at Trygve Slagsvold Vedum solgte hytta i forbindelse med at han hadde kjøpt seg en ny hytte i Trysil.

«Hytta ble solgt til hans søster, som er eier av selskapet du nevner. Slagsvold Vedum har ikke noe tilknytning selv til selskapet, og han disponerer ikke hytta eller har disponert den etter salget», skriver Vangen.