<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara stopper innkjøp fra Russland

Yara har besluttet å stoppe alle innkjøp fra leverandører knyttet til russisk sanksjonerte enheter og personer.

Publisert 11. mars 2022 kl. 08.03
Oppdatert 11. mars 2022 klokken 13.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 222 ord
STOPP: Yara stopper kjøp fra russiske leverandører. Foto: Yara

 

Gjødselprodusenten Yara har stoppet innkjøpene fra leverandører som kan kobles til russiske sanksjonerte enheter og personer, som et resultat av ytterligere EU-sanksjoner som ble implementert 9. mars, ifølge en børsmelding.

Selskapet vurderer også det detaljerte omfanget og virkningene av sanksjonene.

Yara skal bruke det globale produksjonssystemet for å forsyne kundene og sikre kontinuitet i forsyningskjedene, men selskapet gjentar bekymringen for global matsikkerhet.

Yara oppfordrer myndighetene til å handle for å beskytte matforsyningskjedene og for å redusere avhengigheten til Russland, fremgår det av meldingen.

Gassprisen tvinger Yara til nytt kutt
Gjødselgiganten varslet onsdag 9. mars at de trapper ned produksjonen av ammoniakk og urea ved anlegg i Italia og Frankrike. Innen utgangen av uken vil selskapets produksjon være kuttet ned til 45 prosent av kapasiteten.

Eksportstans

Torsdag steg Yara-aksjen 4,6 prosent etter at Russland ifølge flere medierapporter midlertidig suspenderer gjødseleksporten. 

Russiske gjødselprodusenter ble i forrige uke oppfordret til å stanse eksporten.

Ifølge rapportene sier president Vladimir Putin at situasjonen i gjødselmarkedene stadig forverres og at prisene kan stige videre.

Stengte ned onsdag

Onsdag morgen meldte Yara at det midlertidig stenger ned produksjonen i Ferrara-anlegget i Italia og Le Havre-anlegget i Frankrike som følge av de høye prisene på naturgass. Anleggene skal ha en kombinert årlig kapasitet på én million tonn ammoniakk og 0,9 millioner tonn urea.

I tillegg skal Yaras europeiske ammoniakk- og ureaproduksjon produsere på 45 prosent av kapasiteten ved slutten av uken.

– Yara har en betydelig produksjonsfleksibilitet, som reduserer sannsynligheten for at de taper penger, de kan slå ned på gassen og kjøpe ammoniakk fra andre steder for å balansere produksjonen og sikre lønnsomheten, uttalte analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til Finansavisen.