<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA-skuffelse ga kursras

Svake kvartalstall og mangel på ny informasjon om Moses Lake-fabrikken i USA, sendte Rec Silicon-aksjen rett ned.

Publisert 16. nov. 2022 kl. 13.45
Oppdatert 17. nov. 2022 klokken 15.40
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 566 ord
HELT AVGJØRENDE: For at Rec Silicon skal lykkes, må Moses Lake-fabrikken i USA komme i drift igjen. Den har vært nedstengt siden sommeren 2019. FOTO: REC Silicon

«Ingen nyheter er gode nyheter,» heter det som kjent. Men dette gjelder tydeligvis ikke for silisiumprodusenten REC Silicon. Etter en turbulent høst med bytte av toppledelse og aksjonæropprør, hadde investorene håpet at onsdagens tredjekvartalsrapport skulle komme med noen positive nyheter angående gjenåpningen av fabrikken i Moses Lake. Men det skjedde ikke. 

Og når også tredjekvartalstallene ble en god del svakere enn ventet, endte det med en knallrød børsdag.

– Vi legger ikke altfor mye vekt på kvartalstallene, selv om de skuffet litt denne gangen, fordi verdsettelsen av REC Silicon i stor grad avhenger av gjenåpning av Moses Lake-fabrikken. Oppdateringene markedet hadde ventet på uteble, og dermed får vi en negativ kursreaksjon, sier Pareto-analytiker Gard Aarvik.

IKKE NOE NYTT: – Oppdateringene markedet hadde ventet på uteble, sier analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities. FOTO: Iván Kverme

Rec Silicon-aksjen var midt på dagen onsdag ned 9,1 prosent til 18,05 kroner. Aarvik opererer med et kursmål på 36 kroner. 

For stor makt

For en drøy måned siden startet Lodbrok Capital et aksjonæropprør i REC Silicon. I et aksjonærbrev trakk investeringsselskapet frem dårlig ledelse, at selskapet er betydelig underpriset og at storeier Hanwha Solutions, som sitter på 33,3 prosent av aksjene, har for stor makt.

Rec Silicon har nemlig inngått en intensjonsavtale med Hanwha om kjøp av superrent silisium, der det fortsatt foregår forhandlinger. Hanwha ønsker at hele produksjonen ved Moses Lake-fabrikken skal gå til dem, og Rec har også opplyst at det pågår diskusjoner med Hanwha om silangassproduksjonen. 

Lodbrok påpekte i aksjonærbrevet at avskjeden til to erfarne personer fra ledergruppen, og en av to uavhengige styremedlemmer, etterlater et styre som nå kontrolleres av en aksjonær med minoritetsandel. Dette er særlig problematisk når den samme aksjonæren vil sikre seg mesteparten av Recs fremtidige produksjon.

Lodbrok fikk i begynnelsen av november gjennomslag for at det skal komme inn et nytt uavhengig medlem i styret. Men angående spørsmålene rundt hvordan det går med forhandlingene mellom Hanwah og Rec, og med gjenåpningen av Moses Lake, ble ikke aksjonærene noe klokere onsdag.

– Vi hadde håpet på litt mer innsikt i hva som skjer i Moses Lake. Selskapet gjentok det de har sagt tidligere og tegner et positivt bilde om fremtiden, men vi sitter ikke igjen med mye nytt etter dagens fremleggelse, sier Aarvik.

Det den nye Rec-ledelsen gjentok var at den første produksjonen fra Moses Lake-fabrikken er ventet i fjerde kvartal 2023. Deretter skal kapasiteten økes til 50 prosent i løpet av andre kvartal 2024, for å nå full kapasitet innen utgangen av året.

Resultatfall

I tredje kvartal hadde REC inntekter på 36,7 millioner dollar, opp fra 36,2 millioner i samme periode i fjor. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på minus 13,8, en nedgang fra 3,7 millioner for ett år siden.

Alle selskapets inntekter kommer fra produksjonen i Butte, som ligger i den amerikanske delstaten Montana. Fabrikken der har en produksjonskapasitet på 4.500 tonn med silangass, først og fremst til halvlederindustrien, og 2.000 tonn silisium, som selges til både halvleder- og solindustrien.

– Topplinjen var helt grei, selv om prisene kanskje kunne vært litt bedre. Rec sier imidlertid at det jobber med å få til prisøkninger inn i 2023 for å kompensere de høye energiprisene, sier Aarvik.

Det mest oppsiktsvekkende i kvartalet var likevel at salget av silangass i kvartalet var ned hele 31 prosent. Det kraftige fallet skyldtes en kombinasjon av en transportproblemer, et lite markedsfall i kvartalet og en planlagt vedlikeholdsstans ved Butte-fabrikken.

REC Silicon

(Mill. USD) 3. kv./22 3. kv./21
Driftsinntekter 36,6 36,2
Driftsresultat −19,6 −10,7
Resultat før skatt −28,6 −16,4
Resultat etter skatt −28,6 −3,0