<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

25-åring smuglet skilpadder for 19,3 mill. – dømt til tre år i fengsel

Kang Juntao har blitt utlevert fra Malaysia til USA og er dømt som bakmann for en stor smuglerring. 

Publisert 12. okt. 2021 kl. 12.46
Oppdatert 12. okt. 2021 klokken 12.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 240 ord
SMUGLET: En ung kinesisk mann har blitt utlevert til USA etter ulovlig eksport av skilpadder. Foto: Helene Abusdal

En amerikansk domstol har dømt 25 år gamle Kang Juntao fra Hangzhou i Kina til tre år i fengsel etter han erkjente seg skyldig i smugling av skilpadder og hvitvasking av mer enn 2,25 millioner dollar – 19,3 millioner kroner. 

Det går frem av en pressemelding fra amerikanske Department og Justice. 

Kang skal ha rekruttert et nettverk av mennesker som har hentet skilpaddene fra USA, sendt dem til Kina og solgt dem videre for tusenvis av dollar pr. dyr. Mellommennene var hovedsakelig kinesiske innbyggere som kom inn i USA med studentvisum.

Smuglerringen eksporterte hovedsakelig fem typer skilpadder – alle utrydningstruet og fredet og beskyttet av nasjonalparkregler. Ifølge en amerikansk friluftsorganisasjon var skilpaddene verdt mellom 650 og 20.000 dollar pr. stykk. 

«Skilpaddene ble bundet med gaffateip og pakket inn i sokker for å ikke tiltrekke seg oppmerksomhet fra tollerne», heter det i pressemeldingen.

Kang ble utlevert til USA fra Kuala Lumpur i Malaysia i 2019 og har nå erkjent straffskyld og anslår å ha smuglet minst 1.500 skilpadder. Domstolen har dømt den unge kineseren til å betale en bot på 10.000 dollar i tillegg til tre år i fengsel.

– Dommen sender et viktig signal til alle som ikke engang har satt sine føtter på amerikansk jord: de som utnytter utrydningstruede arter i USA for rask gevinst vil bli dømt, sier myndighetene i pressemeldingen.