<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank: – Risikoen er faktisk enorm for tiden

Commerzbank varsler dyp resesjon dersom det blir energiembargo mot Russland.

Publisert 25. apr. 2022 kl. 16.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 208 ord
KRIG OG EMBARGO: Tyske selskaper uroer seg over krigen i Ukraina og muligheten for en energiembargo mot Russland. Her fra en ladestasjonsfabrikk i Tyskland. Foto: Bloomberg

Ifo-indeksen for tilliten i næringslivet i Tyskland steg til 91,8 i april, men tallene er fortsatt «resesjonslesning», skriver Commerzbank.

Underindeksen for den nåværende situasjonen steg til 97,2, mot 97,1 forrige måned. På forhånd var det ventet 95,8. Underindeksen for forventninger til fremtiden steg til 86,7, mot 84,9 forrige måned og ventet 83,5.

Det kom frem av undersøkelsen at selskaper fortsatt bekymrer seg for krigen i Ukraina og den fortsatte muligheten for en energiembargo.

«Forventningene i industrien forblir på nivåer der resesjoner har inntruffet tidligere», skriver Commerzbank, som videre venter at industriproduksjonen ventes å falle i andre kvartal.

Gassrasjonering og kollaps

«Risikoen er faktisk enorm for tiden», skriver analysehuset videre.

Dersom det skulle innføres en energiembargo, vil naturgass antagelig bli rasjonert for de energikrevende delene av produksjonssektoren, med det resultat at produksjonen der vil kollapse. Dette vil også ramme andre deler av økonomien hardt på grunn av mangel på forsyninger, spesielt siden forsyningen fra Kina allerede vakler på grunn av null-corona-strategien som praktiseres der, skrives det.

I tillegg, ifølge en undersøkelse fra meningsmålingsfirmaet Allensbach, er tyskere mer pessimistiske angående de kommende tolv månedene på grunn av krigen i Ukraina enn de var om Koreakrigen på 1950-tallet og oljekrisen i 1973.

Dersom det blir en energiembargo, venter Commerzbank en dyp resesjon, skrives det.

(TDN Direkt)