<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan floppe igjen neste år

Euroen styrker seg kraftig mot pundet etter forrige ukes rentedommer. Analytikere tror trenden vil fortsette neste år.

Publisert 20. des. 2022 kl. 12.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
TØFFE TIDER: Analytikere tror det britiske pundet vil fortsette å svekke seg mot euro neste år. Foto: NTB

Torsdag i forrige uke satte Bank of England (BoE) og Den europeiske sentralbanken (ESB) begge opp sine styringsrenter med 0,50 prosentpoeng. Men der BoE inntok en forsiktig tilnærming til fremtidige økninger, var ESB langt mer aggressiv i tonen.

Euroen reagerte med å styrke seg kraftig mot pundet, og sistnevnte har hittil i 2022 svekket seg med over 4 prosent mot euro. Analytikere hevder overfor Bloomberg at den britiske valutaen kan floppe igjen neste år. 

– Det er et konsistent tema; feilprising av renteforventninger – og det mest ekstreme eksempelet på det er EURGBP, sier sjefstrateg for valuta i Royal Bank of Canada (RBC), Adam Cole.

Han forventer EURGBP opp over 3 prosent til 0,90 innen utgangen av 2023, et nivå ikke sett siden kaoset i  kjølvannet av det britiske «minibudsjettet» sent i september. Konsensus i en Bloomberg-undersøkelse er en oppgang til 0,89 fra dagens 0,87, mens Commerzbank og TD Securities øyner 0,90 innen juni neste år.

– Trolig det beste veddemålet

Handelen er basert det som ifølge nyhetsbyrået ser ut til å bli et nøkkeltema i året som kommer; avvikende pengepolitikk. 

– EURGBP er trolig det beste veddemålet innen dette temaet. BoE vil ikke heve rentene like mye som det markedene priser inn, sier senior valutastrateg Geoff Yu i Bank of New York Mellon.

Gitt at Federal Reserve beholder sin haukete tone om behovet for ytterligere renteøkninger i sin kamp mot inflasjonen, kan euroen ha begrenset oppsidepotensial mot dollar, der posisjoneringen ifølge strateger alt er i favør av euroen.

Valutastrateg Lee Hardman i MUFG hevder overfor Bloomberg at fortsatte renteøkninger fra Fed og ESB vil øke sannsynligheten for en hard landing for verdensøkonomien – og at det vil være negativt for risikoaktiva som pundet.