<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Etterlyser grundigere analyser av prisstigningen

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets etterlyser grundigere analyser fra Norges Bank.

Publisert 21. des. 2022 kl. 09.39
Oppdatert 21. des. 2022 klokken 09.50
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 153 ord
PRISENE: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets Makro konstaterer at høy inflasjon har fått lite gjennomslag i lønnsveksten i Norge Iván Kverme

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener at den høye inflasjonen har fått lite gjennomslag i lønnsveksten i Norge, og at det i seg selv vil virke dempende på økonomien. Han tror ikke at det ligger an til særlig reallønnsoppgang neste år heller. 

Han legger til at flere økonomer har tatt til orde for at Norges Bank har hevet renten for mye og ikke tatt nok hensyn til at prisveksten som for en stor del er en følge av en internasjonal kostnadsøkning, som i liten grad får gjennomslag i lønnsveksten. 

«Norges Bank kunne med fordel ha lagt frem grundigere analyser av prisstigningen for å få frem for eksempel energiprisenes betydning for oppgangen i kjerneinflasjonen», skriver han.

15. desember hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent. Da hadde Norges Bank satt opp renten på 8 av de 11 rentemøtene siden 23. september 2021. Før det hadde den ligget på null siden 7. mai 2020.