<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shelf Drilling-sjefen ser videre rateoppgang

Shelf Drilling leverte sterkere drift enn ventet i tredje kvartal. Riggselskapet venter videre rateoppgang.

Publisert 10. nov. 2022 kl. 10.57
Oppdatert 10. nov. 2022 klokken 13.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
YTTERLIGERE BEDRING: Konsernsjef David Mullen i Shelf Drilling tror markedet for oppjekkbare borerigger vil fortsette oppover.  FOTO: Ivan Kverme

 

Med en flåte på 36 oppjekkbare borerigger, dro Dubai-baserte Shelf Drilling inn inntekter på 166 millioner dollar i årets tredje kvartal.

Det er en oppgang på mer enn 10 prosent fra foregående kvartal. Veksten skyldes i hovedsak høyere riggutnyttelse, som gikk fra 78 prosent til 85 prosent.

Den gjennomsnittlige dagraten som riggene oppnådde i kvartalet svekket seg imidlertid noe fra 62.600 dollar i andre kvartal til 62.000 dollar i tredje kvartal.

Selskapet satt igjen med et justert driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 65 millioner dollar, tilsvarende en EBITDA-margin på 40 prosent.

Det er er sterkere enn det analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets hadde sett for seg. På forhånd ventet han inntekter på 147 millioner og en EBITDA på 46 millioner dollar.

Aksjen åpnet ned noen prosenter, men torsdag formiddag stiger den 5 prosent.

Shelf Drilling

(Mill. USD) 3.kv./22 3.kv./21
Driftsinntekter 166,3 13,3
Driftsresultat 29,0 8,4
Resultat før skatt 3,3 −18,1
Resultat etter skatt −6,0 −22,4

Rateoppgang

Markedet for jack-up-rigger er i bedring, og konsernsjef David Mullen tror oljeprisen vil fortsette å skape et godt grunnlag for videre oppgang.

– Vi venter at de fundamentale forholdene i markedet forblir sterke og bidrar til ytterligere dagratemomentum i 2023 og fremover, sier han i kvartalsrapporten.

Basert på 28 rigger på kontrakt, hadde riggselskapet en samlet ordrereserve på 1,7 milliarder dollar ved utgangen av kvartalet.

Riggkjøp

Shelf Drilling kjøpte én borerigg i sommer, og den fikk nylig en femårs-kontrakt i Den arabiske gulfen. Kjøpet bidro til at selskapets kontantbeholdning ble redusert fra 209 til 157 millioner dollar.

Etter kvartalsslutt, i oktober, ble kjøpet av fem oppjekkbare borerigger for værharde områder fra Noble for 375 millioner dollar gjennomført. Riggene er plassert i det 60 prosent eide nyopprettede selskapet Shelf Drilling North Sea. Samtlige er på kontrakt, og én av dem fikk nylig en toårs-kontrakt i Danmark.

Shelf Drilling hadde en samlet gjeld på 1,4 milliarder dollar ved utgangen av tredje kvartal.

Shelf Drilling

  • Dubai-basert riggselskap med en flåte på 36 oppjekkbare borerigger (jack-ups).
  • Riggene opererer hovedsakelig i Midtøsten, Thailand, Vest-Afrika og India, men selskapet kjøpte nylig fem nordsjørigger fra Noble. Det har blant annet lange kontrakter med Saudi Aramco og ONGC.
  • Er notert på Oslo Børs med en børsverdi på 4,6 milliarder kroner.
  • De største aksjonærene er det statseide kinesiske selskapet China Merchants og private equity-selskapene Castle Harlan, CPE Capital og Lime Rock Partners.