<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gullaksje stuper etter kjempeoppkjøp

Gold Fields ble stiftet av Cecil Rhodes for 135 år siden. Oppkjøpet av Yamana Gold gjør selskapet til verdens fjerde største gullprodusent.

Publisert 31. mai 2022 kl. 13.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord
BLAR OPP: Gold Fields, ledet av Chris Griffith, blir verdens fjerde største gullprodusent etter oppkjøpet av Yamana Gold. Foto: Bloomberg

Gold Fields har inngått avtale om å kjøpe canadiske Yamana Gold for rundt 7 milliarder dollar, går det frem av en pressemelding tirsdag.

Oppgjøret for transaksjonen som gjør det sør-afrikanske selskapet til verdens fjerde største gullprodusent vil skje i aksjer, med et bytteforhold på 0,6 Gold Fields-aksjer pr. Yamana-aksje. Basert på 10-dagers volumvektet snittkurs for Gold Fields-aksjen (American depositary shares) impliserer avtalen en premie på 34 prosent mot sluttkursen for Yamana 27. mai.

Yamana-styret anbefaler avtalen, som krever godkjennelse av begge parters aksjonærer og ventes sluttført i andre halvår 2022.

Aksjen stuper på børs

– Det er en god avtale som tilfører Gold Fields mye verdi, og jeg vil ikke se så mye på hvordan aksjekursen går i dag, sier analytiker Rene Hochreiter i Noah Capital Markets i Johannesburg til Bloomberg.

Gold Fields stuper over 12 prosent på børsen i Johannesburg.

Yamana har gruver i Canada, Argentina, Chile og Brasil, og passer ifølge Gold Fields-sjef Chris Griffith godt inn i strategien som går ut på å ekspandere «gruvedriftvennlige» regimer på tvers av det amerikanske kontinentet. 

– Yamana har flotte eiendeler i flotte jurisdiksjoner, med stigende produksjon og en meget god «pipeline» av prosjekter – noe Gold Fields ikke har, sier han ifølge nyhetsbyrået i et intervju.

Startet av Cecil Rhodes

Gold Fields, som ble etablert av Cecil Rhodes i 1887, har de siste årene skiftet fokus til gruver i Ghana, Australia og Latin-Amerika. I Sør-Afrika har selskapet bare én gruve igjen, og den sliter ifølge Bloomberg med strømbrudd, stigende kostnader og geologiske utfordringer – i form av at ressursene ligger dypt nede i bakken.

Årlig produksjon kan ifølge Griffith stige til 3,8 millioner unser (én unse = 28,35 gram) fra 2024 når Salares Norte-gruven åpner i Chile – noe som vil gjøre Gold Fields til verdens tredje største produsent. I løpet av neste tiår kan produksjonen øke til 4,8 millioner unser.

Amerikanske Newmont Mining er verdens største gullprodusent, og hadde en 2021-produksjon på nesten 6 millioner unser. Canadiske Barrick Gold fulgte nærmest på 4,4 millioner unser, foran russiske Polyus og sør-afrikanske AngloGold Ashanti på henholdsvis 2,7 og 2,5 millioner unser.